Praha neschválila výjimku pro projekt u Nádražní ulice v Praze 5

Co s projektem bude, by teď bylo věštěním z křišťálové koule
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Radní hlavního města odmítli udělit výjimku ze stavební uzávěry, nutnou pro stavbu bytových a kancelářských budov na nevyužívaných pozemcích mezi Nádražní a Strakonickou ulicí nedaleko Smíchovského nádraží. Důvodem zamítnutí je podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské fakt, že se k území zároveň projednává změna územního plánu a také nesouhlas městské části.

Projekt několika bytových domů a většího kancelářského objektu chce stavět společnost CWI Smíchov, jejímž jednatelem je vlastník developerské skupiny UDI Group Radek Menšík. Nádražní ulice by se na základě projednávané změny územního plánu a připravované rekonstrukce tramvajové trati měla v budoucnu proměnit na městský bulvár.

Prý je tam spousta problémů

Podle Kolínské nedávalo smysl výjimku povolit před tím, než bude jasný osud projednávané změny územního plánu. "Projekt chce větší objem (zástavby), než chce Praha 5. Kdybychom výjimku schválili, tak bychom vlastně předběhli tu změnu, a i kdybychom si změnou objednali menší objem zástavby, tak by pravděpodobně žadatel řekl, že jsme mu schválili výjimku na projekt, který jsme měli k dispozici," uvedla. O změně by město podle náměstkyně mělo rozhodnout do ledna příštího roku.

Problematický je podle Kolínské i fakt, že v podzemí parcel se nacházejí vodní vrty, které slouží jako rezerva pro zásobování města vodou, a je proto nutné dořešit otázku jejich vlastnictví. Zvláštní je také to, že žádost o udělení výjimky nepodal samotný investor, ale magistrátní odbor strategických investic, dodala náměstkyně.

Stavební uzávěry v Praze platí na základě vyhlášky z roku 1999 na takzvaných velkých rozvojových územích, kterých je v metropoli celkem 15. Parcely u Nádražní ulice jsou součástí jednoho z nich.