Jakub Landovský: Značka ČSSD je v Praze v těžké krizi, nepřitahuje

Předseda Hamáček umí dobře jednu věc - říkat opak, než si myslí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sociální demokracie je v metropoli v krizi, kterou bude náročné překonat. Uznal to i neúspěšný sociálně demokratický kandidát na primátora Jakub Landovský. Problémem strany v metropoli je podle něj mimo jiné nedostatečně aktivní členská základna.

ČSSD se v letošních komunálních volbách poprvé od roku 1990 nedostala do pražského zastupitelstva a pohořela i na radnicích městských částí. "Sociální demokracie v Praze se nedostala ani na jednu radnici, ani do zastupitelstva hlavního města, což je samozřejmě drtivá prohra," uvedl Landovský. Doplnil, že ČSSD má v Praze zhruba 2 000 členů, a pokud by každý oslovil osm lidí, strana by bez problémů překročila pětiprocentní práh pro zvolení do zastupitelstva. 

Problém je hlubší

"Je to dané tím, že ta značka místo aby táhla, tak prostě nepřitahuje. V Praze to není o jednom tématu, ani o jednom člověku," míní. Fakt, že strana pohořela ve všech městských částech, podle něj dokazuje, že jde o hlubší problém. "Ukazuje to, že značka sociální demokracie je minimálně v Praze v těžké krizi, kterou bude docela obtížné překonat," míní.

"Já osobně jsem věnoval kampani opravdu maximum energie, invence a času a přesvědčil jsem opravdu hodně lidí," řekl a dodal, že o tom svědčí i počet preferenčních hlasů, které obdržel.

Do budoucna podle něj sociální demokracie musí pracovat na aktivní členské základně, profilaci strany pro cílového voliče, kterým je střední třída a zaměstnanci, a také na hledání atraktivních témat.

Necelá tři procenta

Landovský zároveň poděkoval všem voličům, kteří straně dali hlasy, a poblahopřál vítězům voleb. "Budeme velmi bedlivě sledovat, jak bude nová koalice na magistrátu plnit svoje sliby," řekl.

Ve volbách na pražský magistrát v roce 2014 dostala sociální demokracie 10,4 procenta a získala osm mandátů v 65členném zastupitelstvu. Poslední čtyři roky byla strana součástí pražské vládní koalice, její zástupci měli v radě na starosti dopravu, sociální služby či školství. Letos volební zisk ČSSD ve volbách na magistrát nedosáhl ani tří procent.

Klíčová slova: