Aktivisté musí opustit kliniku na Žižkově. Neoprávněné užívání objektu je tak zřejmě u konce

Zabrali cizí majetek a odmítali odejít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejvyšší soud (NS) patrně zamítl dovolání proti verdiktu o vyklizení Autonomního centra Klinika v Praze na Žižkově. Vyplývá to z databáze InfoSoud. Mluvčí NS Petr Tomíček ale odmítl případ komentovat s vysvětlením, že soud zatím nemá potvrzeno doručení účastníkům řízení. Dosud Klinika zůstávala v provozu, NS totiž začátkem letošního roku odložil vykonatelnost verdiktu o vyklizení.

Odklad ale platil jen do rozhodnutí NS o dovolání, které podle justiční databáze padlo 2. října. "Podaný opravný prostředek byl zamítnut," zaznamenali v InfoSoudu pracovníci Obvodního soudu pro Prahu 3, který spor o vyklizení řešil jako první instance. Nyní by měl obvodní soud doručovat rozhodnutí NS účastníkům sporu.

Budovu předají novému majiteli

Dovolání podala za kolektiv kliniky Tereza Virtová. Podle pražských soudů mají aktivisté objekt vyklidit a uvolnit novému majiteli, jímž je Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). "My v tuto chvíli to rozhodnutí nevíme. Advokátní kancelář, která nás v této věci zastupuje, se dotazovala a zatím informaci po telefonu nedostala, takže čekáme na vyhotovení rozhodnutí," řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Obsah rozhodnutí nezná ani policie, proto odmítla možný postup ve vztahu ke squatterům komentovat. "Až nastane nějaký konkrétní stav, tak k tomu poskytneme stanovisko, ale v tuto chvíli je to předčasné," řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Starosta rozhodnutí vítá

Rozhodnutí soudu o vyklizení bývalé plicní kliniky přivítal starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). "Jsem rád, že po čtyřech letech bojů proti těmto aktivistům se konečně povedlo případ soudně vyřešit. Co nejdříve se plánuji sejít s vedením SŽDC, abych zajistil, že budova kliniky bude opravena a přestane tak hyzdit Jeseniovu ulici," má jasno Bellu.

Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Smlouva o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Proto se soudně domáhala vyklizení.

Další spory pokračují

Aktivisté se bránili tvrzením, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy a že státní organizace s budovou nakládaly nehospodárně. Chtěli se dohodnout na užívání budovy alespoň do její plánované rekonstrukce. Podle verdiktu pražských soudů byla smlouva o výpůjčce na dobu určitou a aktivisté neměli žádný pevně daný nárok na její prodloužení.

Klinika v Jeseniově ulici pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy. V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli důkazní nouzi.

Klinika je středobodem také dalších právních sporů. Letos v červnu Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že Klinika a její zástupkyně Virtová nemusí státu platit 360 000 korun za to, že v roce 2016 aktivisté užívali nemovitost v Praze 3 několik měsíců neoprávněně.