Kdy, kde, co? Přehled akcí oslav výročí 100 let od vzniku Československa

Co by asi pan Masaryk říkal dnešní České republice?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vojenskou přehlídkou, pochodem pro republiku a tradičním udělováním státních vyznamenání vyvrcholí o víkendu 27. až 28. října oslavy výročí 100 let od vzniku Československa. Konat se bude i pieta na Vítkově nebo přísaha a složení slibu vojáků, policistů a hasičů. Prahu o slavnostním víkendu navštíví francouzský prezident Emmanuel Macron, slovenský prezident Andrej Kiska a americký ministr obrany James Mattis. Kde se budou konat další akce?

V sobotu 27. října se bude na Hradčanském náměstí konat za účasti prezidenta Miloše Zemana přísaha 900 vojáků a složení slibu 240 policistů a 120 hasičů. Čtvrt hodiny po poledni vyrazí od Tyršova domu Pochod pro republiku v čele se zástupci České obce sokolské, který bude doprovázen historickou scénou s prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem. Průvod dojde na Václavské náměstí, kde bude zakončen vystoupením Sokolů.

Zeman by měl během soboty přijmout zástupce diplomatických sborů. Pokračovat bude také návštěva francouzského prezidenta Macrona, který se sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Večer se uskuteční generální zkouška vojenské přehlídky.

Vrcholem bude přehlídka

V neděli ráno si Zeman spolu s Kiskou připomenou stoleté výročí na Vítkově. Ve 14:00 začne v Evropské ulici přehlídka, které se kromě prezidenta zúčastní americký ministr obrany a také další zahraniční hosté, ústavní činitelé nebo například váleční veteráni. Diváci budou moci přehlídku sledovat na Vítězném náměstí nebo po obou stranách Evropské mezi ulicemi Gymnasijní a Kanadskou. Prezident během dne také povýší generály a večer udělí státní vyznamenání.

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který dlouhodobě kritizuje premiéra Babiše, chystá oslavu 100 let republiky na Václavském náměstí. Podle organizátorů nepůjde o demonstraci nebo politickou manifestaci. Organizátoři očekávají účast desetitisíců lidí. Akce začne symbolicky v 19:18 hodin.

Beroun

V Berouně v den výročí republiky pojmenují most přes Berounku po prvním prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi. Na programu bude i pietní akt a sázení stromu republiky. Jméno po prezidentovi Václavu Havlovi dostane nový park, který se otevře v sobotu v Říčanech u Prahy.

Kolín

Strom se bude sázet v Kolíně, který se připojil k akci Stromy svobody 1918-2018. Město nechá zasadit Lípu svobody. Přímo 28. října se uskuteční pietní akt u sochy TGM u kolínského gymnázia. Oslavy budou pokračovat na Karlově náměstí, kde lidé mohou navštívit řadu hudebních vystoupení. V pátek 26. října se v ulici Na Hradbách a Karolíny Světlé uskuteční prvorepublikový trh, jeho součástí bude například komentovaná módní přehlídka modelů z první republiky.

Mělník

Na mělnickém Zborovském náměstí zástupci ve čtvrtek odhalí památník legionářů. Program v Mělníku začne v 15:00 pietním aktem. Také na čtvrtek, ale od 16:00, je naplánován program u Masarykova kulturního domu, kde bude odhalen památný kámen s nápisem připomínajícím sto let od vzniku Československé republiky. Přilehlé sady se při této příležitosti vrátí k původnímu názvu Tykalovy sady podle prvorepublikového starosty a poslance Josefa Tykala.

U Masarykova kulturního domu najde své místo i lípa jako strom svobody a v kulturním domě se pak budou moci lidé seznámit s publikací věnované legionářům nazvané Legionáři okresu Mělníku.

Kutná Hora

Kutnou Horu rozezní koncerty - v úterý bude v kapli Božího těla, ve čtvrtek v Jezuitské koleji a v neděli je plánován slavnostní koncert v Tylově divadle. Galerie Středočeského kraje také v sobotu v souvislosti s výročím zpřístupní část sochařské pozůstalosti Ladislava Šalouna.

Příbram

V Příbrami se ve středu koná akce Zažijte to znovu, která účastníky přenese o sto let zpátky. Na náměstí T. G. Masaryka budou chodit lidé v dobovém oblečení, chybět nebude historický vůz Laurin & Klement. Žáci si vyzkoušejí vyučování v obecné škole včetně dobových kulis a lavic zapůjčených z barrandovských filmových ateliérů. "Naším cílem a zároveň přáním je co nejvíce lidem přiblížit období před sto lety a zdůraznit to, že na svou vlast můžeme být opravdu hrdí," uvedl místostarosta Václav Švenda. Plánovány jsou i pietní akty u pomníku Svobody a sousoší Padlým synům Březových Hor nebo sázení památné lípy v parku Zátiší.

Mladá Boleslav

Mladá Boleslav připravuje největší oslavy 100. výročí Československa na sobotu 27. října. V tento den bude v obřadní síni magistrátu udělena cena statutárního města Mladá Boleslav osobnosti, o které rozhodne městská rada. Program oslav začne vztyčováním vlajek na Staroměstském náměstí, bude pokračovat dalším programem na Komenského náměstí, průvodem na výstaviště a programem v areálu parku. Ve 21:00 bude na výstavišti závěrečný ohňostroj.

Od 28. října se do Lidické galerie vrací nejcennější výtvarné dílo v České republice od žijícího umělce, Strýc Rudi od Gerharda Richtera. Při pravidelné obměně stálé expozice moderního umění zvané Remember Lidice bude obraz opět vystaven. Dosud byl zapůjčen na výstavách v Evropě i Austrálii.