Na co je obří rozpočet Hradu? Cesty za 5 milionů dostal zdarma, aby se Zeman nebál

Hlava státu by prý mohla v případě nebezpečí lépe uprchnout
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo z vás si může říct, že by dostal dáreček v hodnotě zhruba pět milionů korun? Navíc ještě od města. Správa Pražského hradu takové privilegium má. Od magistrátu totiž získala bezplatně pozemky, na kterých jsou dvě příjezdové cesty k Hradu, ulice Na Opyši a U Prašného mostu.

Převod pozemků, které znalec Karel Mošna ocenil na téměř pět milionů korun, v polovině června schválilo pražské zastupitelstvo. S odkazem na registr smluv to zjistil server Deníku N. Hrad předpokládá, že nově získané území využije k posílení bezpečnosti areálu.

Prý jde o bezpečnost

Spolu s pozemky pod ulicemi předalo vedení města do majetku Hradu i samotnou komunikaci Na Opyši. Ulici U Prašného mostu měla Správa Pražského hradu v držení už předtím. Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že zmíněné ulice představují jedny z nejdůležitějších příjezdových komunikací k Pražskému hradu. "Zajišťují v jeho areálu dopravní obsluhu a mají také bezpečnostní význam. Je proto odůvodněné, aby byly zahrnuty do vnitřních komunikací areálu Pražského hradu," doplnil.

Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) řekl, že převod majetku schválilo bývalé zastupitelstvo. V odůvodnění, které si nechal vyžádat, je mimo jiné zmíněno, že ulice "jsou rovněž určeny v případě ohrožení jako úniková cesta pro prezidenta ČR".

Další milionová opatření

Také mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek považuje převod za logický, protože ulice Na Opyši tvoří jednu z přístupových tras do areálu. Pozemky Hrad podle Šebka využije k posílení bezpečnostních opatření. "Správa Pražského hradu stejně tak předpokládá, že komunikace budou využity i v rámci bezpečnostní koncepce Hradu," doplnil bez dalšího upřesnění.

V době, kdy Hrad dostal další peníze do rozpočtu na své radovánky (na příští rok skoro půl miliardy), je tedy i tuto částku nutné připsat na účet prezidenta a spol. A je na místě se ptát, na co opravdu padnou peníze, které Hrad dostane, když ne například právě na zmíněná bezpečnostní opatření. V každém případě je krásné dostat více financí a ještě milionové dárky. Kdo z dolních deseti milionů si to může říct?

A to není všechno. Na další zvýšení bezpečnosti v sídle prezidenta a okolí půjde 55 milionů korun. Bezpečnostní opatření by se měla zpřísnit i v obou ulicích, které Hrad převzal. V ulici U Prašného mostu by mělo vzniknout kontrolní stanoviště, v němž by policisté skenovali podvozky přijíždějícím vozům. Na Opyši se mají postavit kryté přístřešky, kde budou i detekční systémy pro kontrolu lidí a zavazadel.

Klíčová slova: