Jak to vypadá na českých horách, jaké jsou podmínky? Další skiareály zahájily provoz

Kam se vyplatí vyrazit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O víkendu zahájila sezonu další lyžařská střediska v Česku. Do větších skiareálů dorazily až tisíce lyžařů. Střediska jim mohla za nynějšího mrazivého počasí nabídnout několik desítek centimetrů většinou technického sněhu a místy i vrstvu čerstvého prašanu.

Kolem šesti tisícovek lyžařů navštívilo o víkendu třeba krkonošský areál ve Špindlerově Mlýně. Aktuálně je tam otevřeno zhruba osm kilometrů sjezdových tratí a další svahy středisko dosněžuje. Ve SkiResortu Černá hora - Pec měli lyžaři na víkend k dispozici 15 kilometrů sjezdovek v areálech Černá hora a Pec pod Sněžkou. Kromě toho je v Krkonoších upraveno i několik desítek kilometrů tras pro běžkaře.

Někde ještě stojí, většinou to ale "jede"

Tisíce lidí dorazily i do šumavských středisek. Na Lipně mohou zatím lyžaři využívat sjezdovky Jezerní, Spojovací a Dámskou, ostatní tratě vlekaři teprve zasněžují. Na Zadově mohou lyžaři vyrazit na sjezdovku Kobyla, areál v Nových Hutích a na Churáňově ještě v provozu není. V pátek zahájil sezonu areál Nad Nádražím v Železné Rudě a v sobotu středisko Ski&Bike Špičák, kde je zatím otevřena 1,5 kilometru dlouhá trať. Kromě sjezdovek najdou zájemci na Šumavě i řadu běžeckých tratí.

V Krušných horách na Klínovci jsou v provozu lanové dráhy Dámská a CineStar Express. Lyžuje se na sjezdovkách Dámská a Pařezovka, v týdnu plánuje skiareál otevření dalších sjezdovek. V sobotu zahájil provoz areál Novako na Božím Daru. V okolí Klínovce a Božího Daru je upraveno i několik desítek kilometrů běžkařských tras včetně Ježíškovy cesty, bruslicího okruhu i magistrály přes pláň a nového úseku Cínové stezky na Myslivny. Na Telnici jsou zatím v provozu dětské vleky a na Bouřňáku dosud zasněžují.

Kam tedy vyrazíte?

Chladnější počasí přineslo větší počet otevřených středisek i nárůst počtu jejich návštěvníků také v Beskydech. Třeba do Ski Bílá na Frýdecko-Místecku dorazilo každý víkendový den až 1 500 lidí. V provozu je tam zatím zhruba 2,7 kilometru sjezdovek z celkových pěti kilometrů. Na Stupavě na Uherskohradišťsku se začalo lyžovat už 1. prosince a o tomto víkendu areál navštívily stovky lidí. Lyžuje se už také například ve Skiarálu Karolinka na Vsetínsku a v sobotu sezonu zahájila Kohútka v Javorníkách.

V Jeseníkách zaháhájila sezonu o víkendu po Branné na Šumpersku také střediska Červenohorské sedlo, Karlov či Ramzová. Na Červenohorském sedle byly připraveny všechny tři sjezdovky s přírodním sněhem na svazích, modrá sjezdovka je navíc vysněžená technickým sněhem. Lyžovalo se i v níže položených oblastech na Olomoucku, a to v Hrubé Vodě či Hlubočkách. Na Vysočině mohli před víkendem lidé vyrazit pouze na Šacberk. Nyní sezonu zahájili také na Harusově kopci nebo Fajtově kopci.

Klíčová slova: