Radost do Himálaje - není dárek jako dárek

Budete přesně vědět, kam váš dárek putuje
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Radost můžete udělat pod svým vánočním stromečkem. A k tomu můžete udělat radost i v Himálaji. Tibetským dětem, seniorům nebo nomádům. Záleží, koho si vyberete.

Charitativní Shop ProTibet funguje pod záštitou neziskové organizace MOST ProTibet , kde můžete podpořit tibetské komunity, vzdělání dětí, lékařskou péči seniorů nebo tradiční život nomádů. Oblíbeným vánočním dárkem jsou darovací certifikáty, které představují jednorázovou formu podpory konkrétních komunit. Do certifikátu můžete vepsat vlastní věnování a darovat jej své rodině nebo kamarádovi. Tímto dárkem uděláte radost obdarovaným nejen u vás doma, ale hlavně v dalekém Himálaji.

Komu a jak přispějete?

Ve výšce přes 4 500 metrů nad mořem žijí v horském podnebí stovky tibetských nomádů, kteří kočují po okolních pláních se svými stády představující jejich jediný majetek a obživu. Moderní civilizace a klimatické změny mají neblahý vliv na způsob života nomádů a ti jsou v mnoha případech nuceni přesídlit do města. Zakoupením kozy přispějete k udržení jejich tradičního způsobu života a zachování kulturního dědictví této tibetské tradice. Organizace MOST ProTibet dbá na to, aby byla nomádům nakoupena zdravá zvířata, která produkují kvalitní mléko, vlnu, rodí zdravá mláďata, a tím zajišťují rozšíření stáda.

I v Himálaji přichází zima a MOST ProTibet tak několik let podporuje nákupem topiva tibetské seniory žijící v exilových kempech v Choglamsaru. Himálajská zima je mrazivá a pro tibetské babičky a dědečky žijící ve složitých podmínkách exilových kempů je topivo od českých dárců často jedinou možností, jak strávit zimu v teple.

Darujte to, co je potřeba

Školy jsou pro většinu nomádů i vesničanů příliš vzdálené, mnoho rodin nechce dávat své děti do čínských základních škol. V tibetské autonomní prefektuře Kardze podporujeme školu Gyalten, kde mají děti příležitost se učit i v tibetštině. Gyalten je škola pro 480 dětí z odlehlých nomádských vesnic, poskytuje bezplatné vzdělání v tibetštině, jídlo a internátní ubytování pro děti od 6 do 13 let. Tyto děti podporuje MOST ProTibet nákupem učebnic, aby se mohly učit ve svém mateřském jazyce, zajištění jídla, přístup k dostatečnému množství kvalitní pitné vody, základní lékařskou péči, platy pro místní tibetské učitele a opravu internátních pokojíků.

Darujte dárek, který lidé skutečně potřebují. Lékařské vyšetření, učebnice, zdravotní pomůcky nebo živá koza pomůže zlepšit životní podmínky tibetských dětí, seniorů, mnichů a mnišek a nomádů z Himálaje. Jedním dárkem uděláte radost hned dvakrát. Pomůžete potřebným v Himálaji a k nákupu obdržíte certifikát, který můžete věnovat jako netradiční dárek. Podívejte se na shop.protibet.cz. Děkujeme za vaši podporu.

Klíčová slova: