Lidé odkládali štěňata. Alespoň, že většina psů ztracených na silvestra a Nový rok v Praze je už doma

Strážníci evidují velký počet odložených psů
 

Na silvestra a Nový rok lidé nahlásili v útulku pražské městské policie 37 nalezených a 35 ztracených psů. Většina nalezených zvířat se takřka okamžitě vrátila majiteli. V posledních dnech roku se do útulku dostala také nechtěná zvířata, hlavně štěňata. Za poslední rok útulky městské policie přijaly celkem 3 046 zvířat.

Do trojského útulku bylo poslední den starého a první den nového roku přijato 18 zvířat, z nichž 13 bylo téměř okamžitě vráceno zpět majiteli. Řadu nalezených zvířat ani nebylo nutné dovézt do útulku.

"Perfektní práce ošetřovatelů stála za tím, že i přes chybějící řádné označení některých zvířat se je díky popisu podařilo dohledat v systému, takže si pro ně majitelé přijeli rovnou na místo nálezu," uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Více odložených zvířat

"Ve srovnání s jinými roky byl konec roku 2018 naopak nejnáročnější na počet odložených zvířat, nejčastěji se jednalo o nechtěná štěňata," sdělila mluvčí. Od dnešního dne si je mohou zájemci vzít a dát jim nový domov.

Za 25 let, kdy útulky pro opuštěná zvířata v Troji a Dolních Měcholupech spravuje městská policie, přijaly celkem 87 523 zvířat, z toho jich 86 692 bylo vráceno majitelům nebo předáno do náhradní péče. Počet zvířat, která jsou ročně přijata do útulků městské policie, v posledních letech klesá. Za loňský rok útulky městské policie přijaly 3 046 zvířat, z nich je v původním nebo novém domově už 2 622. V roce 2017 to bylo 3 211 zvířat, což je o 382 zvířat méně proti roku 2016 a o 1 700 méně proti roku 2008.

Lidé pomáhali v útulku

Trojský útulek městské policie se ve dnech 23. a 24. prosince otevřel lidem. Zhruba 15 000 lidí přineslo do útulku nadílku suchého krmiva, konzerv, piškotů a pamlsků o celkové váze 8,1 tuny. Darované krmení pokryje téměř tři čtvrtiny roku.

Návštěvníci zvířatům přinesli i misky, hračky, obojky, vodítka nebo deky a darovali na účet 26 500 korun. Peníze budou využity na moderní vybavení veterinárních ordinací a další vybavení prostor.

Klíčová slova:
psi