Strážníků je v Praze žalostně málo. Chtějí rizikové příplatky i areál za miliardy, lidé jsou proti

Strážníci, mimo jiné, zachraňují životy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražská radní Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly pro Prahu) chce zvýšit rizikové příplatky pro městské strážníky. Obrátila se s tím na ministryni práci a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), protože její ministerstvo navrhuje limit pro příplatky obecních policií, který je stanoven vládním nařízením. U republikových policistů a dalších bezpečnostních sborů letos úpravou zákona horní hranice vzrostla z 6 000 na 10 000 korun.

Marvanová se domnívá, že strážníci by měli dostávat stejnou částku, protože jejich činnost se významně neliší. Pražská městská policie od ledna zvýšila příplatek pracovníkům v terénu na nynější maximální úroveň 7 500 korun. Podle Marvanové chce ředitel strážníků Eduard Šuster částku zvednout na 9 000 korun, k tomu nicméně potřebuje, aby vláda svým nařízením navýšila horní hranici.

"Řešení rizikového příplatku pro strážníky obecní policie je zcela opodstatněné a ministerstvo práce a sociálních věcí se jím bude zabývat," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Doplnila, že souhlasí s názorem, že krok by mohl zvýšit atraktivitu strážnické profese.

Prý to může jít rychle

Tuto problematiku má podle radní na starosti právě ministerstvo práce a sociálních věcí, Marvanová se proto na ministryni obrátila v dopise. Jde o snadno splnitelný požadavek, míní. "Je možné to zařídit rychle, protože to řeší jenom vláda a nemusí to projít složitějším legislativním procesem," vysvětlila radní.

Podle Marvanové je práce republikových policistů a strážníků obdobně náročná a riziková, a není proto důvod, proč by nemohli dostávat stejný příplatek. Obecní a městské policie zřizují samosprávy, které také mají na starost jejich odměňování. Zvýšení limitu na příplatek by tak státní pokladnu nic nestálo.

Strážníků je málo

Městu se dlouhodobě nedaří naplnit stav strážníků. V loňském roce městská policie evidovala 285 volných míst. Zejména centrální městské části zároveň opakovaně požadují navýšení počtu strážníků v ulicích ještě nad úroveň nyní stanoveného tabulkového počtu.

V loňském roce byl průměrný plat pražského strážníka zhruba 36 000 korun, pokud měl strážník odslouženo deset a více let, jeho plat dosáhl téměř 40 000 korun. V tom jsou zahrnuty benefity, jako je příspěvek na dopravu, bydlení, stravování, rekreaci a důchodové připojištění.

Nově nastupující strážníci navíc dostávají postupně vyplácený příspěvek 100 000 korun. Zaměstnanců městské policie se letos kromě zvýšení rizikového příplatku dotklo také pětiprocentní navýšení platových tarifů v souvislosti s nařízením vlády. Průměrný plat republikového policisty v Praze byl loni podle veřejně dostupných informací policie zhruba 42 500 korun.

Lidé podepisují petice

Ministerstvo vnitra připravuje dostavbu stávajícího areálu policie v pražské Zbraslavi za miliardy korun. Stavební komise městské části Praha-Zbraslav ale prý kritizuje velikost budov a občané podepisují petici proti stavbě. Podle vyjádření policejního prezidia na webu policie je projekt v souladu s územním plánem a všemi předpisy. Stavět by se mělo začít příští rok.

Cílem dostavby, která má skončit v roce 2023, je podle policie vybudování prostor pro přemístění celostátních policejních útvarů v souladu se schválenou koncepcí rozvoje policie. "Stávající budovy v jižní části areálu jsou plně využity, novostavba bude realizována v severní části areálu," sdělila mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.