Soudci a státní zástupci prý mají dost peněz. Město jim odebere byty

Stávající smlouvy na byty prostě město neobnoví
 

Hlavní město nebude prodlužovat nájemní smlouvy soudcům a státním zástupcům, kteří si od magistrátu za výhodných podmínek pronajímají byty. Dnes o tom rozhodli pražští radní. Soudci a státní zástupci mají podle vedení města dostatek peněz, takže nepotřebují zvýhodněné nájemné.

Město pronajímá soudům a zastupitelstvím 81 bytů, z toho 49 obývají bývalí či stávající soudci a státní zástupci. Zbylé jsou určeny pro zaměstnance, ty chce město zachovat. Uvolněné byty magistrát pronajme sociálně slabým.

Smlouvy znovu neobnoví

Podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) jde většinou o větší byty, kterých má Praha nedostatek a které by měly namísto lidem s vysokým příjmem sloužit sociálně potřebným rodinám. Soudci a státní zástupci v bytech platí zpravidla nájemné 60 až 70 korun za metr čtvereční. Podle statistik developerské společnosti Trigema činilo průměrné tržní nájemné v Praze ve třetím čtvrtletí loňského roku 345 korun za metr čtvereční.

Ze 49 dotčených bytů jich 28 má smlouvu na dobu určitou, kde se smlouvy uzavírají na dva roky a dosud se automaticky prodlužovaly. Město stávající smlouvy, které vyprší letos a příští rok, znovu neobnoví. V případě nájmů na neurčito je situace složitější, protože pokud nájemník platí nájem, magistrát jej vypovědět nemůže. Podle Zábranského bude město alespoň postupně zvyšovat nájmy. Podle nového občanského zákoníku je může zvednout o 20 procent v rozmezí tří let.

Chce zvyšovat nájemné

Pirátská strana na fakt, že dobře placení právníci v Praze využívají byty za nájemné určené nízkopříjmovým skupinám, upozornila poprvé v roce 2017. Zábranský v minulosti také uvedl, že by rád postupně zvyšoval nájemné v dalších zhruba tří tisícovkách bytů, kde lidé platí nájmy hluboko pod tržní úrovní bez konkrétního důvodu.

Radní dnes také řekl, že chce v druhé polovině ledna svolat jednání ohledně dalšího postupu privatizací městských bytů. Uvidíme, jestli bude mít navržené opatření kýžený efekt, nebo se zase dotkne jen několika málo jedinců a vše vyšumí.