Aktivisté Kliniku neuvolnili ani po vyzvání exekutora. Jak si tohle může někdo dovolit, aniž by policie konala?

Zabrali cizí majetek a odmítali odejít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika neuposlechli ani druhý termín, který jim dnes dopoledne dal soudní exekutor Ivo Luhan k opuštění budovy v Jeseniově ulici v Praze 3. Nicméně firma, která dorazila na místo kvůli zajištění objektu, už zajistila jeho zadní část.

Aktivisté zůstávají v předním křídle, kolik jich konkrétně je, ale není jasné. V místě, kde pracovníci firmy pracují, podle exekutora ale nepřekážejí. "Prostor je částečně vyklizen a policie nemusela zasahovat," řekl Luhan České televizi.

Zabrání domu není důvod?

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan potvrdil, že policisté zatím nezaznamenali žádné protiprávní jednání a exekutor je nepožádal o asistenci při vyklizení prostor. Policisté podle Hulana ale hlídají, aby do domu nevstupovali další lidé. Jak se bude situace vyvíjet, nechtěl předjímat.

Je zvláštní, že zabrání cizího majetku tedy není pro policii důvodem k zásahu. Pokud si někdo vybere dům souseda a nastěhuje se do něj, protože se mu líbí, policisté budou jen koukat? To se nám nechce věřit! Zřejmě jsou aktivisté z Kliniky nadlidé, nebo jsou něčím lepší než ostatní. Jinak už by v neoprávněně obývané budově dávno nebyli.

SŽDC připravuje soutěž na vyhlášení rekonstrukce budovy, která bude čekat na stavební povolení. Do té doby se bude starat o údržbu. Správa plánuje budovu opravit a přesunout do ní část svých zaměstnanců. Nyní má totiž 431 zaměstnanců správy, kteří pracují v Praze, má kanceláře v pronajatých prostorách, což je ekonomicky nevýhodné.

Běžte, ať víme, kdo je kdo

Luhan se pokouší objekt, který vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), vyklidit od dnešního rána. Postupně dal současným obyvatelům domu čas na jeho opuštění do 11:30 a 12:30. Ani po jednom z termínů ale aktivisté z objektu neodešli, několik se jich usadilo i na střeše.

"Vykazuji potřetí všechny, zdvořile žádám i novináře, aby zde bylo jasno, kdo je kdo, a aby byla případně umožněna práce policii. Žádám tedy novináře, aby opustili prostor, a žádám aktivisty, aby ho opustili rovněž," řekl exekutor přítomným u objektu po uplynutí druhého termínu k jeho opuštění.

Současně opět upozornil, že ti, co uvnitř zůstávají, páchají minimálně přestupek a dá se předpokládat zákrok policie. V této souvislosti vyzval k odchodu i novináře, aby se poznalo "kdo je kdo".

Exekutor před 16:00 pro dnešek ukončil v Jeseniově ulici v Praze 3 exekuční vyklízení domu. Do objektu se vrátí v pátek v 10:00. Aktivisté, kteří objekt ani přes několik jeho výzev neopustili, zůstávají v přízemí předního křídla. Ostatní prostory specializovaná firma zabezpečila.

Jak dlouho? Kdo ví

Do domu mezitím dorazili pracovníci firmy, která má objekt zabezpečit, vozí si materiál a v domě zřejmě zatloukají možné přístupové cesty. Exekutor řekl, že zabezpečují jedno křídlo objektu a v porovnání se situací z rána považuje současný stav za úspěch. Vzhledem k tomu, že zástupkyně aktivistů již dříve uvedla, že lidé z Kliniky netrvají na zachování věcí v domě, firma se podle něj zabývá jen zabezpečením objektu a odchodem lidí z něj.

Jak dlouho bude vyklizení trvat, nekonkterizoval. Odhadl ale, že do dnešního večera určitě a možná i další den. S ohledem na to, že aktivisté v objektu zůstávají, nechtěl předjímat, zda zavolá policii. "Určitě ale nebudu ten, kdo by běhal po střeše a honil lidi," doplnil.

V okolí domu, který je obehnán páskou, od rána zůstávají i podporovatelé Kliniky, zpívají, hrají na hudební nástroje nebo debatují. V porovnání s ránem ale jejich řady už prořídly.