Český nácek, záloha za PET lahve a nebezpečí terorismu

Souhrn týdne
 

Tomio Okamura se minulý týden probudil asi v jiném roce. Jeho nápad na vznesení nároku na reparace zní jako špatný vtip, ale určitě bude mít svoje podporovatele. Minulý týden se toho však stalo mnohem víc...

Lidé si připomněli výročí Jana Palacha. Jeden muž se dokonce na Václavském náměstí zapálil a druhému v tom bylo zabráněno. Cenu klasické hudby získal houslista Vodička a Česká filharmonie. V Žebráku se i letos konal maškarní ples.

Na mysliveckém plesu ve Vlašimi i přes velké množství lístků do tomboly nezbylo na všechny. Hlavní cenu trilobit, kterou předává Český filmový a televizní svaz, získala režisérka Marta Nováková za dokumentární sérii Čechoslováci v Gulagu. Nejvyšší kontrolní úřad tvrdí, že ministerstvo práce selhalo při IT zakázkách.

Praha chce jednat o úpravě smlouvy s Pekingem. Nové vedení nesouhlasí s formulací, která se zavazuje k uznávání celistvé Číny. To v praxi znamená, že Praha neuznává Tibet ani Tchaj-wan. Bývalý německý prezident Gauck získal v Praze Cenu Karla IV.

Tu uděluje Univerzita Karlova a hlavní město Praha. Škoda Muzeum vystavuje letecký motor z roku 1926. Největší škola v České Lípě pokračuje ve své proměně. Novostrašečtí chtějí opravit rybníky. Nočním starostou Prahy se stal Jan Štern. Nejvíce nominací na Českého lva získal film Ondřeje Trojana Toman.

Okamura je podle Kalouska “český nácek”. Předseda SPD přišel s návrhem, aby Česká republika vznesla nárok na válečné reparace. Dle jeho slov Němci, nikoli nacisté způsobili škodu v hodnotě 360 miliard, na které máme stále právo. V České republice se recykluje 58 procent PET lahví, ozývají se hlasy, které volají po zavedení zálohového systému.

Loni přibylo závažných případů týrání zvířat. Češi dle průzkumu CVVM vnímají jako největší bezpečnostní riziko terorismus. Ve smogové situaci bude MHD v Praze zdarma. Volby vyhrálo ANO, i když nepatrně klesá. Ve věku 85 let zemřel herec Luděk Munzar. Mužské plodnosti škodí kouření a obezita, říkají odborníci.

Klíčová slova: