Opakované volby: Šest středočeských obcí má zastupitele hlavně z řad nezávislých

Tentokrát už je snad všechno v pořádku
 

Šest středočeských obcí si o tomto víkendu zvolilo své zastupitele. V pěti z nich se loni v říjnu kvůli nedostatku kandidátů nekonalo hlasování, v Chlístovicích na Kutnohorsku se v jednom ze dvou okrsků hlasování opakovalo kvůli manipulování s hlasy.

Nejvíce kandidátek bylo podáno právě v Chlístovicích, a to celkem čtyři. Voliči si tady mohli vybírat ze tří kandidátek nezávislých kandidátů a také zástupců KSČM, zdejší zastupitelstvo má 15 členů. Nejvíce mandátů při volbách získala KSČM, v zastupitelstvu obsadí šest postů.

Čtyři místa připadnou uskupení Rozvoj pro všechny vesnice, tři mandáty Sdružení nezávislých kandidátů spojených osad a v zastupitelstvu zasednou také dva kandidáti za Sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast činila 71,36 procenta.

Jaký byl problém?

Soud v listopadu rozhodl, že se v Chlístovicích musí zopakovat volby v prvním volebním okrsku. Soud uvedl, že sedm až devět lidí uvedených v seznamu voličů vůbec nevolilo, i když bylo u jejich jména označeno, že volit přišli.

Podle názoru soudu byly hlasy až devíti lidí využity vždy ve prospěch celé strany. Podle soudu tak dotyčná strana získala 105 až 135 hlasů navíc. Policie následně obvinila dvě ženy, členky volební komise, z ovlivňování voleb v obci. Jsou podezřelé, že volily za jiné lidi. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky vězení.

Jediná kandidátka

Jen jednu kandidátku měli k dispozici voliči v Litichovicích na Benešovsku. Volební účast tady dosáhla 75,47 procenta, největší počet hlasů získala jednička kandidátky Klára Zárubová. Kandidátní listina obsahovala pouze sedm jmen, do místního sedmičlenného zastupitelstva se tak dostali všichni kandidáti.

V Kadlíně na Mělnicku voliči volili kandidáty ze dvou kandidátek. Čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení Kadlín sobě, tři mandáty pak SNK pro Kadlín a Ledce. Volební účast dosáhla 75,65 procenta. Nejvíce hlasů získala Michaela Šimonková, která figurovala na posledním, sedmém místě kandidátní listiny uskupení Kadlín sobě.

Teď už vše v pořádku

V obci Kluky na Mladoboleslavsku se do sedmičlenného zastupitelstva dostala všechna tři kandidující uskupení. Čtyři mandáty získalo uskupení Za Kluky klidnější, dva mandáty obdrželo Kluky společně a jeden mandát uskupení Pro obec. Volební účast byla 84,85 procenta.

V Roblíně u Prahy byly podány celkem tři kandidátky, jednu z kandidátek podal samostatný kandidát. Do zastupitelstva se ale dostali pouze dva zástupci uskupení Kuchařík bez těžby a pět zástupců SNK obcí Roblín a Kuchařík. Volební účast v obci činila 76,40 procenta.

V Děkově na Rakovnicku lidé vybírali ze tří kandidátek, dvě kandidátky podala místní uskupení nezávislých kandidátů, jednu pak ODS. Do pětičlenného zastupitelstva se dostali čtyři kandidáti uskupení Nezávislí pro Děkov a jeden zástupce ODS. Volební účast byla 65,41 procenta.

Klíčová slova: