Senátor Růžička: Budu u blokády Pražského hradu, omezování svobody je nepřípustné

Dopis, který putoval k rukám prezidenta
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Senátor za TOP 09 a STAN a zastupitel na Praze 6 Jiří Růžička se zúčastní akce s názvem "Blokáda hlavního vstupu Pražského hradu." Ta se uskuteční v neděli 3. února 2019 od 10:00 hodin. Zřejmě nebude jediným politikem, který dorazí.

Blokáda chce upozornit na nehorázné bezpečnostní kontroly na Pražském hradě a vyvolat diskuzi nad úpravou bezpečnostních opatření tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost, ale zároveň tolik neomezovala život občanů a návštěvníků.

"Nemám nic proti bezpečnostním opatřením, nechci je zpochybňovat. Bezpečnostní opatření jsou nutná v celém současném světě, ale uzavřít celý areál Pražského hradu je věc zbytečná a nesmyslná," vysvětluje senátor Růžička.

Bezpečí ano, ale tohle s tím nesouvisí

Jiří Růžička nezpochybňuje kontroly, které jsou přímo u vstupu do jednotlivých budov Hradu nebo katedrály, ale kontroly se týkají i vstupu do míst jako je Jelení příkop, což považuje za neopodstatněné. V Praze jsou podobně exponovaná místa, pokud jde o koncentraci lidí, například Karlův most. Při stejném postupu by musely být uzavřeny bezpečnostními kontrolami i další části Prahy.

"Žijeme ve světě, ve kterém rizika existují, ale musíme si položit otázku nakolik mají omezovat svobodu jedince a ovlivňovat náš život. Kontroly na Pražském hradě uzavřely určitou část města, což je v neprospěch občanů. Neustále mluvíme o bezpečí turistů a úplně zapomínáme na Pražany, kteří běžně Pražským hradem procházeli do práce. Praha přestává být naším městem, městem k žití. Pražský hrad není určen přece jen turistům," upozorňuje Růžička.

Nejde o žádnou hrozbu útoků

Již na začátku roku zaslal místopředseda Senátu Jiří Růžička dopis prezidentovi republiky, ve které žádá odstranění nedůstojných kontrol u vstupu do areálu Pražského hradu.

"Je naprosto evidentní, že uzavření Hradu s kontrolami bylo zavedeno ne v důsledku teroristických útoků ve Francii, ale jako reakce na satirickou akci skupiny Ztohoven, kdy její členové pověsili na Hrad rudé trenky," dodává senátor Růžička.