Masopust žije dál! Jedna z mála lidových tradic zažívá obrovský boom

Hlupočepský masopust 2018
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Moderní doba a lidové tradice se pomalu rozcházejí. Lidé jsou utopeni v povinnostech, chytrých telefonech a televizních obrazovkách. Čas zbyl pouze na Vánoce a Velikonoce. Existuje však tradice, která si v posledních letech získává zpět masivní popularitu. Pojďme společně na masopust!

Někdy se společnost musí zastavit a podívat se zpět, aby si naplno uvědomila, kde a jak žije. Lidové tradice jsou něco, co tvoří naši identitu a v genetickém kódu našeho národa hrají o hodně důležitější roli než třeba populární sporty jako fotbal, hokej či tenis.

Poznávat lidové zvyky znamená pochopit kořeny naší společnosti. Odložte tak návštěvu supermarketů a obchodních center, vyrobte si masku a vyrazte na masopust. My vám řekneme, kde jsou ty nejlepší ve Středočeském kraji.

Jehla v kupce sena

Lidové zvyky a tradice jsou čím dál častěji vzácnou ozvěnou dob minulých. V našich kalendářích bychom si zpaměti vzpomněli maximálně na Vánoce, Velikonoce, pálení čarodějnic nebo dušičky. Každá z těchto tradic je však pod obrovským tlakem komerce 21. století, a tak často nynější podobá svátků nemá s původními zvyky nic společného.

Lidé jsou však hladoví po autentickém zážitku, který by je vyvedl z šedi každodennosti. Byť jen minimum lidí opravdu drží půst, tak průvody, které s touto lidovou tradicí souvisí, mají na některých místech v České republice opravdu velkolepou podobu.

Co je to masopust?

První zmínky o masopustní tradici pocházejí ze 13. století a už tehdy byla spojená s veselím. Tanec, jídlo, pití, masky a průvody gradují v posledních třech dnech nefalšované radosti.

Počátek masopustu (lidově ostatky, fašank, voračky, voráčí, končiny, či obecně karneval) se datuje od svátku Tří králu (6. ledna) a jeho konec je ohraničen Popeleční středou.

Ta nemá pevné datum a je závislá na Velikonocích. Konec masopustu tak může přijít od poloviny února do konce března.

V letošním roce vychází Popeleční středa na 6. 3. Hodování a zabijačky tak končí a začíná 40 postních dní před Velikonocemi.

Kam na masopust?

V některých regionech je součástí tradice průvod masek, který prochází vesnicemi s muzikou a nespoutanou náladou, která je v mnoha případech opravdu specifická. Jsou průvody, které odkazují spíše k tradičnímu pochodu a jejich průběh je klidný a upravený pro rodiny s dětmi.

V České republice však existuje i takový průvod, který je zapsán na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Tím je Masopustní průvod s maskami na Hlinecku. Tento světový unikát se tak připojil k slovanským lidovým tancům, které do té doby naši kulturu v této kategorii reprezentovaly osamoceně.

Pro obyvatele Středočeského kraje se nabízejí hned dvě velmi populární destinace, kam se na masopustní průvod vydat. Rok co rok je stále populárnější ten z Roztok u Prahy. Podoba masek a bohatý program se promítá do početné návštěvy. Lidé z okolních vesnic a hlavně z Prahy se tak naučili nalézt v tomto kraji svůj ostrůvek každoroční tradice.

Již devátým rokem můžete také navštívit Hlupočepský masopust. Městská část Prahy, která ani z daleka nepřipomíná pražskou metropoli, se v kulisách nefalšované vesnice v průvodu z Prokopského údolí vydává na průvod, který svojí atmosférou aspiruje na jednu z nejkouzelnějších tradic, kterou na území hlavního města můžete zažít.