Vichřice poničila Česko. Polámané stromy, vypnutá elektřina a kolaps v dopravě

 

Přerušené dodávky proudu pro tisíce obyvatel po celém Česku a na některých místech kolaps železniční dopravy. Taková byla vichřice ze soboty na neděli. Meteorologové však čekají, že se vítr ještě s větší silou vrátí v noci na pondělí. 

V sobotu od 22:00 do 24:00 hasiči v celé republice vyjížděli k 214 případům. Přitom dlouhodobý průměr výjezdů kvůli takzvaným technickým pomocím, což je třeba odstraňování padlých stromů, činí 163 za 24 hodin. Po půlnoci se již situace začala uklidňovat. Od sobotních 22:00 do dnešních 07:00 zaznamenali hasiči dohromady 368 výjezdů.

"Většina výjezdů byla spojena s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Kromě popadaných stromů a větví vyjížděli hasiči k několika případům utržených střešních krytin, které hrozily pádem," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. "Například v Mostkovicích na Olomoucku museli hasiči rozebrat větrem poničenou plechovou garáž. Tu vítr celkově poničil a nebezpečně se pohybovala po ulici," doplnila.

Popadané větve

Vítr a s ním spojené pády větví a stromů způsobily řadu poruch na elektrickém vedení. Energetická skupina ČEZ evidovala podle mluvčí skupiny Soni Holingerové dnes k 10:00 zhruba 2 000 odběrných míst bez elektřiny a desítku poruch na vedení vysokého napětí. Energetická firma E.ON měla dnes ráno na jihu Čech asi 2 200 odběrných míst bez proudu.

Poruch na vedení vysokého napětí v regionu bylo 17, nejvíc na Jindřichohradecku a na Třeboňsku. Stovky domácností byly ráno bez proudu podle firmy E.ON také na Vysočině.

Popadané stromy na několika místech přerušily dopravu. Hodinu před půlnocí byl například zastaven provoz na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, kde popadané stromy poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Podle webu Českých drah bude provoz přerušen asi až do dnešního večera. Dopravu zastavil pád stromu třeba i na trati mezi Dobrou Vodou u Pelhřimova a Pelhřimovem. Vlaky tam stále nejezdí.

Automobilová doprava

V Praze byl v noci zastaven provoz aut i tramvají v Sokolovské ulici kvůli pádu lepenkových desek ze střechy jedné budovy. Až nad ránem se hasičům podařilo desky pomocí automobilového žebříku zajistit a provoz byl obnoven. U Žirovnice na Pelhřimovsku narazilo nad ránem auto do stromu a hasiči z vozu museli vyprošťovat zraněného člověka.

V Pelhřimově spadl strom na auto a u Stojčína na Pelhřimovsku na vlak, nikomu se ale v obou případech nic nestalo. V Hustopečích na Břeclavsku strhl vítr střechu na auta stojící na ulici. Na silnici I/46 u Prostějova pak zase ohrožovala provoz uvolněná plachta z billboardu.