Nejšílenější masoví vrazi v dějinách: Charles Manson a další, kteří mají na svědomí desítky životů

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Není tajemstvím, že mnohé z nás fascinuje zlo. Své o tom vědí třeba tvůrci hororových filmů, pro jejichž práci je záliba v zlu nezbytná. Patrně z toho důvodu jsou postavy sériových vrahů sáhodlouze zkoumány a svou odporností fascinují lidi po celém světě. Dnes si představíme některé z nejznámějších.

Charles Manson

Při slovech sériový či masový vrah se většině z nás nejspíš vybaví právě toto jméno. Jeden z nejznámějších vrahů, ale i zločinců, v historii nedávno zemřel. Ve vězení a ve věku osmdesát sedm let. S nezbytným hákovým křížem, který měl vytetovaný na čele. Kdo byl Charles Manson? Americký hudebník, zakladatel komunity, která se nechvalně proslavila jako „Manson Family“. A především kriminálník.

Charles Manson neměl jednoduché dětství, pubertu trávil v nápravných zařízeních, matka byla alkoholička. Již v dospělosti založil vlastní komunitu, která spáchala osm brutálních vražd. Mezi oběťmi byla i manželka filmového režiséra Romana Polanského Sharon Tate.

Mansona výrazně ovlivnila hudba. A dá se říct, že i Manson měl na populární hudbu značný vliv. Za řáděním Charlese Mansona údajně stálo album nesmrtelné skupiny The Beatles, které si Manson interpretoval jinak, než jak jej hudebníci zamýšleli. Pokud jde o to, jak se Manson promítl do hudby – sám vydal několik desek, napsal mnoho textů, které zhudebnili populární hudebníci. A samozřejmě se stal námětem pro pseudonym známého a mnoha skandály proslaveného zpěváka Marilyna Mansona.

Henry Lee Lucas

V roce 2001 zemřel ve vězení Henry Lee Lucas, jeden z nejznámějších masových vrahů, který jednu dobu tvrdil, že zabil více než tři tisíce lidí. Tato cifra byla později značně revidována. První prokázanou obětí Lucase byla jeho vlastní matka. Lucas byl odsouzen, ve vězení však strávil pouhých deset let. Poté byl propuštěn a vraždil dál. Znovu zatčen byl v roce 1983 a poté následovaly tahanice ohledně počtu Lucasových obětí. Dokonce policejní vyšetřovatelé připustili možnost, že by měl Lucas na svém kontě kolem tří stovek zavražděných lidí.

Později se však dospělo k tomu, že Lucas se přiznává k činům, které nespáchal a spáchat ani nemohl. Nakonec byl odsouzen za vraždu jedenácti lidí. Dostal trest smrti, ale i díky žádosti George W. Bushe mu byl trest zmírněn na doživotí. Vrah zemřel ve věku šedesáti čtyř let.

Gary Ridgway

Strastiplné dětství, nízká hodnota IQ a oblast Green River, kde byly nalézány jeho oběti. To jsou některé skutečnosti, které se tvrdí o Gary Ridgwayovi. Ten již v mládí bodl svou první oběť, malého chlapce, který útok naštěstí přežil. Později zavraždil tento muž minimálně čtyřicet devět lidí, za což byl odsouzen k trestu smrti. Ridgway nejčastěji vraždil prostitutky, které uškrtil těsně po sexuálním aktu.

Andrej Čikatilo

Ani ruský vrah Andrej Čikatilo neměl jednoduché dětství. Podle některých zdrojů musel v mládí čelit tomu, že byl jeho bratr během hladomoru sněden. Na Andreje však mělo neblahý vliv (také) kruté zacházení matky. V roce 1992 byl Čikatilo odsouzen za padesát tři vražd. Trest smrti byl vykonán v únoru roku 1994.

Případ Andreje Čikatila se stal námětem pro úspěšnou knihu Dítě číslo 44. Tu napsal Tom Rob Smith a byla rovněž zfilmována. Ve filmu z roku 2015 se objevil třeba Tom Hardy nebo Gary Oldman.

Robert Pickton

Zvrácený vrah se objevil i v Kanadě a jmenoval se Robert Pickton. Ten byl zatčen v roce 2002 a přiznal se k vraždě čtyřiceti devíti žen. Údajně pak tvrdil, že jich chtěl zabít padesát. Pickton byl odsouzen k doživotí, prokázáno mu bylo šest mrtvých lidí.