Místo obchvatu pravěké hroby. Silničáře vystřídali u Jičína archeologové

Archeologové by měli Jičín opustit v červnu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Jičína si budou muset na východní obchvat města ještě nějakou chvíli počkat. V jeho budoucí trase totiž začínají pracovat archeologové, kteří by tu měli odkrýt pravěké hroby. 

Hlavní část výzkumu by mohla skončit do června, tedy ještě v termínu, se kterým počítají i silničáři. Pak mohou začít stavební práce na nové silnici za 205 milionů korun. "Předpokládáme, že v polovině roku budeme mít hlavní břemeno našich prací v terénu za sebou. Do června bychom to měli stihnout. Zatím se zdá, že hustota archeologických objektů tam není vysoká," řekl archeolog jičínského muzea Radek Novák.

Obchvat je přeložkou frekventované silnice druhé třídy v úseku Robousy - Valdice. Silnice bude začínat u jičínské čtvrti Robousy a skončí na severní straně Valdic. "Pracujeme nyní v režimu dohledu při skrývce ornice. Snažíme se identifikovat zahloubené archeologické objekty. V další etapě výzkumu je budeme preparovat a dokumentovat," řekl Novák.

Skvosty z doby kamenné

Archeologové měli díky geofyzikálnímu a detektorovému průzkumu či povrchovým sběrům už před zahájením zemních prací slušnou představu o tom, co je pod povrchem čeká. Vědí třeba o několika pravěkých hrobech nebo o sídlišti nespecifikované pravěké zemědělské kultury. Nejvíce objevů by na ně mělo čekat u Valdic. "Jsme si téměř jisti, že tam máme minimálně jeden pravěký hrob,“ prozradil Novák. Podle něj archeologové předpokládají, že by mohlo jít o kulturu se šňůrovou keramikou. Pokud se to potvrdí, půjde ve východních Čechách o vzácný nález. Nálezů ze sklonku mladší doby kamenné v regionu mnoho není.

Zatím jen odhadují, co najdou

Archeology na opačném konci budoucího obchvatu u Robous možná čeká překvapení. "Máme tam pozoruhodný nález mince z doby římské. Mohla to být ztrátová mince z uvedeného období, ale také by to mohlo naznačovat sídliště. Nicméně geofyzikální prospekce nám tam ale neukázala žádné stopy po osídlení, takže ještě uvidíme," řekl Novák.

Východní obchvat Jičína je letos největší investicí Královéhradeckého kraje do silnic. Z 205 milionů by se letos mělo prostavět 130 milionů korun. Obchvat bude dlouhý 3,5 kilometru a měl by být hotov do konce roku 2020. Součástí projektu jsou dva podchody, jeden u Robous a druhý přibližně v polovině nové komunikace. Stavbaři vybudují i protihlukové stěny, osvětlení na dvou okružních křižovatkách a přeloží sítě.

Klíčová slova: