Šípkovo Forum Havlum zmizí z letiště. Vybralo se nové umělecké dílo

 

Pražské letiště odstraní instalaci Forum Havlum, která připomíná citáty Václava Havla, a nahradí ji novým uměleckým dílem. Bude znovu věnováno odkazu prvního porevolučního prezidenta. Důvodem je potřeba přizpůsobit prostory letiště novým bezpečnostním a provozním nárokům. Letiště se na tom dohodlo s Knihovnou Václava Havla. 

Letiště je na hraně své maximální kapacity, loni odbavilo rekordních 16,8 milionu cestujících a letos předpokládá další navýšení. "To klade neustále větší nároky na efektivní využití vnitřních prostor terminálu a stávající instalace Forum Havlum na dvou podlažích znamená poměrně významné prostorové omezení tohoto rozvoje," uvedl Pacvoň. Letiště navíc potřebuje přizpůsobit prostory novým bezpečnostním standardům.

Nové dílo? 

Nové umělecké dílo by mělo být umístěno opět v prostorech Terminálu 2, předběžně je v plánu rok 2020. Na rozdíl od stávající instalace Forum Havlum bude zasahovat pouze jedno podlaží.

Práce na novém projektu začaly už loni v listopadu, kdy Knihovna Václava Havla vypsala neveřejnou soutěž na novou instalaci. Do ní se přihlásilo sedm zájemců, z nichž uspěl architekt Petr Franta.

"V současné době detailně analyzujeme technické a provozní aspekty realizace vítězného konceptu," řekl výkonný ředitel korporátní a marketingové komunikace Letiště Praha Jakub Puchalský.

Až bude jasný plán

Po následném posouzení chce letiště společně s knihovnou představit podobu nové instalace veřejnosti. K odstranění stávajícího díla chce letiště přistoupit, až vznikne přesný plán na stavbu nového objektu.

Forum Havlum umožňuje lidem nahlížet do oválného prostoru, ve kterém se objevují známé citáty Václava Havla. Citáty jsou v češtině i v cizích jazycích. Umělecké dílo vytvořil výtvarník a architekt Bořek Šípek, s nímž Havel spolupracoval během svého působení na Hradě.