Šok a slzy v Paříži: Katedrálu Notre-Dame zasáhl ničivý požár

Požár zničil střechu katedrály, dvě ikonické věže se ale podařilo zachránit
Zobrazit fotogalerii (8)
 

 

Francie se pomalu vzpamatovává z jednoho z nejničivějších požárů v novodobé historii. V pondělí ve večerních hodinách vzplála slavná pařížská katedrála Notre-Dame. Historická stavba přišla během ničivého požáru o dvě třetiny své střechy a zřítila se její prostřední věž. První předběžné zprávy mluví o tom, že požár vznikl neúmyslně.

Během noci se čtyřem stovkám hasičů, kteří na místě zasahovali, dostat plameny pod kontrolu. Katedrála tak nepřišla o svůj skelet, ani o dvě ikonické přední věže. Jednu z nich údajně ale také zasáhly plameny. Vzácné skleněné vitráže jsou kvůli žáru nenávratně zničeny. Dnes byly zveřejněny první snímky, které zachycují, jak vypadala katedrála uvnitř během požáru. Na jednom z nich je vidět kouř okolo oltáře, zbylé ukazují hořící střechu.

Úřady potvrdily, že do bezpečí se podařilo dostat trnovou korunu, kterou měl mít na hlavě Ježíš při ukřižování, a tuniku, kterou měl na sobě Ludvík IX. při korunovaci. Historik Camille Pascal však řekl televizi BFMTC že „nevyčíslitelné dědictví“ bylo zničeno.

Prezident: Katedrálu vybudujeme znovu

Po několika hodinách od vypuknutí požáru francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. „Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme,“ řekl Macron přímo na místě neštěstí. „Oslovíme ty nejlepší, aby nám katedrálu znovu pomohli vybudovat,“ dodal.

 

Katedrála Notre-Dame

Její stavba byla zahájena v roce 1163 a po 182 letech, roku 1345, byla dokončena. Patří i mezi skvosty celoevropské středověké architektury – hlavně pro svůj unikátní přechod od pozdně románské ke gotické architektuře. Je proslulá rovněž použitím vnějších opěrných oblouků obvodových zdí. Chrám ročně navštíví na 14 milionů lidí z celého světa, jde o nejnavštěvovanější pamětihodnost Francie.

Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Příspěvek do sbírky slíbil i český premiér Andrej Babiš. Ministr kultury Antonín Staněk nabídl pomoc českých odborníků při obnově budovy.

Oheň se šířil obrovskou rychlostí

Plameny zachvátily katedrálu krátce před 19. hodinou. Oheň postupoval velmi rychle a hasiči bojovali nejen s plameny, ale snažili se také z chrámu zachránit umělecká díla. Přibližně po hodině od vypuknutí požáru se propadla střecha a zřítila štíhlá věž.

Zásah hasičů byl velmi komplikovaný, protože proudy vody nedosahovaly až k vrcholu budovy, která měří 69 metrů. Katedrálu navíc nebylo možné hasit ze vzduchu za pomoci letadel. To by totiž mohlo vést ke zhroucení celé konstrukce. Během zásahu byl jeden hasič vážně zraněn, dalšího museli jeho kolegové stáhnout dolů poté, co se snažil vyšplhat, co nejvýš to šlo. Prý si nedovedl představit, že by měl Notre Dame shořet do základů.

Šokovaní Francouzi přihlíželi zkáze a zpívali

Celé zkáze přihlížely v Paříži stovky šokovaných Francouzů, po sociálních sítích se ihned začaly šířit fotografie těch, kteří se bezmocně dívali na obrovský požár z bezpečné vzdálenosti. Objevila se dokonce i videa, jak někteří Pařížané při pohledu na hořící Notre-Dame zpívají.

Na titulkách francouzských deníků vyšly v úterý ráno děsivé fotografie slavné katedrály v plamenech, které doprovázely palcové titulky jako „Plameny a slzy“ (deník Le Soir) nebo Srdce v popelu (katolický deník La Croix). Levicový deník Libération pak v souvislosti s názvem katedrály zvolil titulek „Notre Drame“ (Naše drama). Na doprovodných snímcích je nejčastěji zachycen okamžik, kdy se pod vlivem ničivých plamenů láme jedna ze štíhlých věží katedrály. Ta pak také skončila v jejích útrobách.