Šifrovací stanice nemůže policie používat. Nové vysílačky jsou zatím k ničemu

 

Pražská městská policie pořídila radiostanice, které umí šifrovat. Městská radiová síť však šifrování neumožňuje, proto bude nutné ji modernizovat. V současnosti komunikační síť Tetra, kterou magistrát využívá, zabezpečena není a kdokoliv se na ni může jednoduchým způsobem napojit.

Městská policie první část radiostanic modernizovala v roce 2017, nyní dokoupí zbytek. Jde o 100 vozidlových terminálů a 480 vysílaček pro strážníky v ulicích. Dodávky jsou plánovány postupně do roku 2022. Jedna ruční vysílačka vyjde na zhruba 11 600 korun, vozidlová radiostanice na téměř 9 400 korun.

"V okamžiku, kdy systém městského radiového provozu bude umět šifrování a zabezpečenou komunikaci, tak naše radiostanice už na to budou připraveny," uvedl ředitel Šuster. Dodal, že policie za techniku na základě veřejné zakázky zaplatí třetinu katalogové ceny. Zakázku tento týden schválili pražští radní.

Problém se sítí

Na problémy s městskou radiokomunikační sítí Tetra v minulosti upozorňovali Piráti. Ti nyní v Praze drží post primátora, který má v gesci IT a smart city. Podle mluvčího magistrátu Provazníka je v plánu systém zabezpečit a existuje k tomu komise, která připravuje příslušnou zakázku. Výsledek by měl být znám v horizontu dvou až tří měsíců, poté jej bude moci projednat městská rada.

V současné podobě se přes městskou síť může na vysílačky městské policie napojit každý s využitím běžného USB přijímače a dostupného softwaru. Radiový systém standardu Tetra využívají kromě strážníků dopravní podnik, Technická správa komunikací a mohou se do něj zapojovat i další složky integrovaného záchranného systému.

Klíčová slova: