Muchova epopej konečně k vidění? Praha vybírá, kde ji vystaví

O Slovanskou epopej se vedou spory už delší dobu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vedení Prahy má vytipovány tři objekty v majetku hlavního města, kam by mohla být umístěna Slovanská epopej Alfonse Muchy. Na jednání magistrátního výboru pro kulturu a cestovní ruch to oznámila radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). O které domy jde, ale nechtěla prozradit.

Město rovněž jedná s vlastníky zámku na Zbraslavi a zároveň diskutuje o možné zápůjčce pláten s Moravským Krumlovem. Tam byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Nyní jsou umístěna v depozitáři. Obrazy inspirované slovanskou mytologií a dějinami českého národa jsou od roku 2010 zařazeny na seznam kulturních památek.

"Omlouvám se, že nebudu konkrétnější, ale situace je dynamická a mění se," řekla Třeštíková. Do dvou z vytipovaných objektů se pojede v příštích týdnech podívat.

Jednání se zámkem na Zbraslavi

Třeštíková řekla, že jedná také se zástupci rodu Bartoňů z Dobenína, majitelů zámku na Zbraslavi. Ti podle ní projevili o vystavení obrazů zájem. Nicméně se zámkem na Zbraslavi je podle radní spojeno několik problémů. Mezi nimi třeba chybějící parkování, nutné úpravy v okolí zámku nebo fakt, že sídlo je soukromé. "S tímto faktem bychom měli operovat. To je první problém na případné cestě," řekla.

Členové výboru diskutovali o možnosti zapůjčit plátna dočasně do Moravského Krumlova. S návrhem přišlo vedení Prahy letos v únoru. Proti se postavili například někteří zastupitelé ODS. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že Praha má závazek, že budou plátna v hlavním městě, a ten trvá. "My reprezentujeme Prahu a je naše povinnost, abychom ten slib dodrželi. Máme-li nějaké dílo, které překračuje hranice této země, musíme se o něj starat," řekl Svoboda. Podle něj je pouze Praha schopna prezentovat dílo tak, aby to mělo v zahraničí dopad.

Zájem má i Moravský Krumlov

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) na zasedání řekl, že Krumlov žádá Prahu o laskavost dočasně vystavit epopej na zámku v Krumlově. "Nepřišli jsme bojovat. Neumíte si představit, jak lidé v Krumlově epopej vnímají, vnímají ji jako svoji," řekl Třetina. Rovněž uvedl, že město zámek v roce 2016 koupilo, chce jej rekonstruovat a požádalo o dotaci. Opraveny již jsou výstavní prostory, kde by epopej byla. "Zámek Moravský Krumlov je připraven na dočasné vystavení Slovanské epopeje," řekl.

Praha hledá vhodné místo pro obrazy dlouhé roky. Ze zámku v Moravském Krumlově byly v roce 2010 převezeny do Prahy. Plánována byla mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Zatím s poslední variantou přišlo minulé vedení hlavního města, které schválilo, že obrazy umístí do plánované přístavby budovy Lapidária na Výstavišti.