V Rusku mají smůlu. Úřady zakázaly chov medvědů, vlků a lvů

 

Rusko je největší země na světě a také studnice nejbizardnějších zpráv a kuriozit. Buď je vše dovoleno, nebo zcela zakázáno. Rusko rozhodně není země kompromisů a chovatelé zvířat to teď pocítí na vlastní kůži. 

Rusko se většinou na titulky zahraničních médií dostává skrze politicky vyhrocená témata. Tentokrát však překvapivě klidní situaci na poli chování zvířat. Země, kde by člověk na první pohled řekl, že toto téma nechávají zcela bez zájmu, ukázala, jak se umí o své vzácné miláčky postarat.

Ruská vláda zakázala občanům chovat doma v zajetí medvědy, vlky, lvy, lidoopy, krokodýly, jedovaté hady, škorpiony či pavouky. Důvodem k přijetí nařízení je nebezpečnost chovu dravých či jedovatých zvířat v domácích podmínkách, jakož i snaha ochránit zvířata před vlivem takového zajetí na jejich zdravotní stav.

Schváleno premiérem

Seznam "zakázaných" zvířat a výjimky z něj vláda schválila a zveřejnila na svém webu poté, co nařízení podepsal premiér Dmitrij Medveděv.

Zákaz se nevztahuje na zoologické zahrady, cirkusy, delfinária a podobná zařízení, jakož i na přípustné "zvláštní případy", praví se v nařízení. Šelmy a podobní domácí "mazlíčci" mohou až do své smrti těšit jejich majitele, pokud si je lidé pořídili před 1. lednem 2020.

 

Klíčová slova: