Neplatit pokuty je zřejmě módní záležitost. Některým lidem jsou spíš k smíchu

Častým prohřeškem je špatné parkování, mnohdy blokuje průjezd hasičům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladno chce větší vymahatelnost sankcí za přestupky, obrátilo se stát a zákonodárce v otevřeném dopise. Počet přestupků ve městě vzrostl za poslední čtyři roky o více než 30 procent, část lidí pokuty vůbec neplatí.

Řešením by podle primátora Kladna Dana Jiránka (ODS) byl celostátní registr přestupků a další úpravy zákonů. Nyní registr funguje pro majetkové přestupky, nikoliv ale například pro případ rušení nočního klidu.

Podle Jiránka přibývá dopravních i obecných přestupků. "Je nutné zajistit, aby za přestoupení zákona nebyli postihováni jen slušní lidé, ale především ti neslušní," uvedl Jiránek. Jako příklad uvedl například občana, který má 18 prokázaných vážných přestupků proti rušení nočního klidu.

Kladno vybízí další města a obce včetně Svazu měst a obcí, aby se k výzvě "Nechceme trestat jen slušné lidi" připojily. Oslovilo též ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Nic si z toho nedělají

"Systém, jakým se přestupky vyřizují v České republice, naprosto kolabuje. My jsme si udělali průzkum. Za poslední tři měsíce jsme jenom proti přestupkům proti veřejnému pořádku uložili 107 pokut, z toho jen čtyři nebo tři byly zaplaceny a zbytek město zřejmě nikdy nevymůže," dodal primátor. Lidé, kteří nemají prokazatelné příjmy nebo majetek, si podle něj z pokuty nic nedělají. Každoročně činí nezaplacené pokuty v Kladně několik milionů korun.

Od roku 2016 se v případě menších krádeží opakované překročení zákona posuzuje jako trestný čin. Podle primátora je třeba i další opakované závažné přestupky proti veřejnému pořádku posuzovat jako trestný čin. Další z možností jsou alternativní tresty, například obecně prospěšné práce, omezení pohybu v některých místech, domácí vězení. V krajním případě by mohl být možný i postih na sociálních dávkách.

rok dopravní přestupky

v Kladně

obecné přestupky

v Kladně

celkem
2015 4 625 2 323 6 948
2016 4 769 2 320 7 089
2017 4 861 2 540 7 401
2018 6 364 2 727 9 091
Klíčová slova: