Archeologové se vracejí na hrad v Brandýse nad Orlicí. Čekají objev dalších místností

Areál hradu se rozprostírá na táhlém zalesněném ostrohu a je rozdělen umělými příkopy na tři části
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Archeologové se po dvou letech vrátili na zříceninu hradu v Brandýse nad Orlicí. Budou pokračovat v průzkumu prostoru nad klenbami. Práce by měly skončit příští týden. Když v ruinách hledali naposledy, našli velmi zajímavé věci. 

"Předloni jsme odkryli jednu místnost. V klenbě je propad, který se musí spravit, my ho odkrýváme z druhé strany. Očekáváme objev další části místnosti, cokoliv dalšího bude příjemným překvapením," uvedl archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích. Už na začátku průzkumu archeologové objevili zlomky keramiky.

Kosti i sluneční hodiny

V roce 2017 přinesl výzkum zříceniny hradu v Brandýse několik zajímavých nálezů. V zemi se skrývala například kruhová zlacená nášivka, mince nebo nášlapný třmen na napínání samostřílu. Zajímavostí byla i část kapesních skládacích slunečních hodin. Archeologové objevili i úlomky keramiky a zvířecí kosti.

Během výzkumu se odkryl půdorys přízemí hradu. Po zdokumentování a zpevnění jej opět zakryla zemina, aby zdi nechátraly. Průzkum financuje město Brandýs nad Orlicí.

Hrad pochází z konce 13. století. Jeho zakladatelem byl patrně Jindřich z Brandisa, který byl ve službách olomouckého biskupa. Zřícenina patří městu, stará se o něj Sdružení pro záchranu hradu Brandýs nad Orlicí. V předchozích letech byla dokončena obnova západního průčelí, díky čemuž se vzhled objektu přiblížil své někdejší podobě středověkého hradu.