Boj se suchem: Kutná Hora vybuduje na hřbitově retenční nádrže na dešťovou vodu

V Kutné Hoře a jejích místních částech je šest hřbitovů
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Kutná Hora vybuduje na hlavním hřbitově U Všech svatých retenční nádrže na dešťovou vodu, která se bude používat k zavlažování, a to nejen na hřbitově. Technické služby ji budou přečerpávat a zalévat s ní zeleň ve městě. Radnice na projekt získala třímilionovou dotaci, celkové náklady budou přes devět milionů korun.

V loňském roce byla podána žádost o dotaci na zachycování dešťové vody. "Ta dotace nám vyšla, takže v letošním roce se tam budou nádrže na zachycení vody instalovat," uvedl starosta Josef Viktora. Projekt dostaly na starost technické služby a je podle Viktory naplánován na více let.

Nádrže mají zlepšit hospodaření s vodou a zároveň zmírnit následky eroze při vydatných srážkách. Přívalové deště ve svahu vymílají pěšiny a hroutí se kvůli tomu zeď v dolní části hřbitova. Je to jeden z možných způsobů, jak bojovat se suchem.

Další opravy hřbitova

Radnice už v minulých letech hřbitov opravovala a pokračuje v tom nadále. "Zrovna je tam brigáda, odstraňují se břečtany ze zdí a hrobových míst," vysvětlil Viktora. Město chce také získat dotaci od ministerstva kultury na opravu poškozené zdi.

V Kutné Hoře a jejích místních částech je šest hřbitovů, a to hlavní v České ulici, evangelický na kraji města, dále v Malíně, Sedlci, Kaňku a u Svaté Trojice. Na celkové rozloze sedmi hektarů je téměř 6 000 pohřbívacích míst, z toho dvě třetiny jsou využívány. Obřadní síň je umístěna na hřbitově U Všech svatých, kde jsou pro pozůstalé k dispozici veškeré služby.

Klíčová slova: