Místo opředené legendami. Duchovní atmosféra na vás dýchá na každém kroku

Klášter je v malé vesnici dominantou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Svatý Jan pod Skalou je zcela unikátní místo Středočeského kraje. Je vhodné pro poutníky, ale také turisty. Na každém rohu na vás dýchne unikátní atmosféra, kterou jen tak nikde nepotkáte. Historie, legendy, ale také božský klid najdete jen pár minut za Prahou. 

Když se poustevník svatý Ivan usadil v údolí mezi skálami, začala se psát historie tohoto unikátního místa. Z jeskyně, jež se stala jeho příbytkem, se postupně stal klášter. Ten je díky své architektonické a kulturní hodnotě kulturně chráněnou památkou. 

Legenda o poustevníkovi

Podle legendy nechal kníže Bořivoj postavit na místě kláštera původně kapličku. Ten se tak rozhodl na základě poselství sv. Jana Křtitele, které mu před smrtí sdělil poustevník svatý Ivan. To byl údajně úplně první poustevník v naší krajině. Dle legendy se Ivan rozhodl neusednout na královský stolec po svém otci a zvolil cestu misionářskou, jako poutník. Usadil se v jeskyni v Čechách, tam, kde je dnes klášter sv. Jana pod Skalou. Tam u pramene vody živil se lesními plody s mlékem z ochočené laně. Údajně takto nespatřen žil 42 let. Když byl velmi blízko změnit svůj poustevnický život, zjevil se mu sv. Jan Křtitel a jako obranu proti pokušení mu daroval kříž. 

Legenda o Bořivojovi

Bořivoj I., syn moravského krále Rostislava, stíhal raněnou laň až do míst, kde byla Ivanova jeskyně. Zde ji definitivně skolil, ale místo krve z ní vyteklo tolik mléka, že se nasytila celá Bořivojova družina. Následně se zjevil Ivan, aby se optal, proč zabili jeho laň. Jejich setkání bylo pro budoucí rozvoj a poutnickou hodnotu místa zásadní. Ivan požádal Bořivoje, aby v okolí jeho jeskyně vznikly tři kaple. Když vyrazil sv. Ivan na bohoslužbu na hrad Tetín, zůstal věrný své asketické povaze. Nepil, nejedl a když se vrátil zpět do své jeskyně, brzy zemřel. Podle odhadů se jedná o rok 882 až 893. 

Klášter s jeskyní 

Legendy, které místu dodávají zvláštní duchovní rozměr místa, jsou ještě více podpořeny samotnou architekturou kláštera. Ten ve své velkorysé velikosti obsahuje i jeskyni svatého Ivana. Podle antropologických výzkumů pozůstatků muže se může opravdu jednat o sv. Ivana. V den památky svatého Ivana se ze Svatého Jana pod Skalou stalo poutnické místo. Vrchol popularity se konal v šestnáctém a sedmnáctém století. Nasledné zrušení kláštera ale kult sv. Ivana znehodnotilo, avšak během národního obrození se tradiční poutě obnovily. 

Dnes v tomto netradičním místě můžete navštívit architektonicky hodnotný hřbitov, kde je kaple vystavěná v neogotickém stylu. Klidné místo nedaleko Prahy svojí atmosférou návštěvníka  okouzlí a duchovně obohatí. Neváhejte tedy a vydejte se na pouť, kde v okolních lesích naleznete krásné výhledy a v údolí i významnou stopu historie. Rozhodně se vydejte na svatojanskou skálu.

Nejstrašidelnější místa: Noutonický hřbitov straší nejenom dětským křikem. Více čtěte zde.