Jihokorejská armáda: KLDR odpálila dvě rakety krátkého doletu

Soul i Washington podle jihokorejského vojska nyní situaci analyzují
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Severní Korea odpálila z oblasti přístavního města Wonsan na východním pobřeží dvě rakety krátkého doletu. S odvoláním na generální štáb jihokorejské armády o tom informovala agentura Jonhap. Střely prý letěly asi 430 kilometrů a dopadly do Japonského moře. Japonský ministr obrany Takeši Iwaja označil vypálení střel za "nanejvýš politováníhodné".

První raketu KLDR podle jihokorejské armády odpálila v 5:34 místního času (středa 22:34 SELČ), druhou v 5:57 (22:57 SELČ). Obě střely dosáhly výšky asi 50 kilometrů. Soul i Washington podle jihokorejského vojska nyní situaci analyzují. Podle zdroje agentury Kjódó dopadly střely mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska.

Agentura AFP upozornila, že informace o tom, že se jednalo o rakety krátkého doletu, je důležitá, neboť americký prezident Donald Trump v květnu ujistil, že odpalování raket krátkého doletu nebude mít vliv na diplomatická jednání USA s KLDR.

Rakety nikoho nepotěšily

Nynější střely byly prvními, které Severní Korea odpálila od schůzky amerického prezidenta Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi z 30. června. Dvě rakety krátkého doletu Severní Korea naposledy odpálila 9. května. Jedna z nich urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Trump tehdy prohlásil, že raketové testy "nikoho nepotěšily".

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné jaderné zkoušky ani zkoušky mezikontinentálních raket.

V úterý severokorejská agentura KCNA uvedla, že Kim provedl inspekci nové ponorky, která má již brzy operovat u východního pobřeží KLDR. Experti podle velikosti plavidla usuzují, že by mohlo nést balistické rakety.