Patnáctipatrová budova na Vackově možná nebude. Prý se do oblasti nehodí

Další etapa už se možná realizovat nebude
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Radnice Prahy 3 se u magistrátu odvolala proti územnímu rozhodnutí o stavbě patnáctipatrového domu na Žižkově u parku Židovské pece. Podle městské části má být objekt proti původnímu záměru téměř dvojnásobně vysoký, do oblasti se nehodí a podklady investora i magistrátních odborů vykazovaly závažné nedostatky.

Budovu chce postavit společnost Metrostav Development jako další část velkého developerského projektu na Vackově. Územní rozhodnutí udělil stavební úřad třetí městské části, který jako orgán přenesené působnosti státní správy nespadá pod samosprávu a není podřízen místním politikům. O podaných odvoláních bude rozhodovat magistrát.

Byty, ateliér i nebytové prostory

Stavba má navazovat na několik již hotových bytových domů na území ohraničeném ulicemi Olgy Havlové, Rixdorfská a Na Vackově. Jedná se o devátou etapu projektu, po ní by měla podle webových stránek firmy následovat desátá zahrnující pět objektů s celkem 342 byty, ateliéry a nebytovými prostory.

"Poslední etapa výstavby na Vackově vyrostla až do patnáctipatrové věže, která se zakusuje do svahu parku Židovské pece. Už dnes tam bohužel probíhá výstavba dvanáctipatrových domů. Když pominu nevalný urbanismus a architekturu, těsná blízkost hmoty domů a zastínění parku bude velká rána pro místní rostliny, zvířata i lidi. Místní obyvatelé jsou ze záměru zoufalí a my s nimi," sdělil předseda výboru územního rozvoje Prahy 3 Matěj Michal Žaloudek (Zelení).

Městská část v odvolání předkládá několik námitek. Stavba podle ní bude po navýšení výšky z osmi na 15 podlaží znamenat výrazný zásah do lokality a bude zastiňovat přilehlý park. Nedostatečná je podle radnice dokumentace předložená investorem, která nebere v potaz širší dopravní vazby či blízkost ochranného pásma kbelského letiště.

Rozhodnutí je prý špatné

Městská část nesouhlasí také se souhlasným stanoviskem magistrátního odboru územního rozvoje, který podle ní špatně zhodnotil soulad budovy s územně-plánovací dokumentací a nesprávně povolil využití nejvyššího možného koeficientu pro výpočet podlažních ploch. Památkový odbor zase podle Prahy 3 neodůvodnil svůj souhlas, i když ministerstvo kultury se vyjádřilo k výšce stavby nesouhlasně v souvislosti se zachováním pražského panoramatu.

Nedaleko projektu na Vackově by měla v budoucnu vyrůst také nová čtvrť na brownfieldu kolem bývalého žižkovského nákladového nádraží. Plánuje tam stavět například firma Central Group či Penta Investment. Výsledná nová čtvrť by mohla mít až 15.000 obyvatel.

Klíčová slova: