Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání Babiše i dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo

Andrej Babiš bude dále čelit dalším otázkám v rámci svého podnikání
 

Šest obviněných v kauze Čapí hnízdo včetně premiéra Andreje Babiše už není trestně stíháno. Žalobce Martin Erazím potvrdil to, s čím přišel dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Farma Čapí hnízdo podle nich splňovala podmínky malého a středního podniku na získání potřebné dotace. Rozhodnutí může zvrátit už jen nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

/DOTAČNÍ PODVOD/ Být miliardář a získávat granty pro malé a střední podniky podle českého trestního práva evidentně nevadí. Alespoň to vyplývá ze stanoviska Městského státního zastupitelství v Praze. Všech šest obviněných v kauze Čapí hnízdo už není trestně stíháno. 50milionová dotace tak byla evidentně přidělena správně. 

"Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovali Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání. Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala," podal vysvětlení k základní obrat v případu vedoucí státní zástupce Martin Erazím.

Petr Fiala (ODS): "Bereme rozhodnutí státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo na vědomí, je to v souladu s očekáváním posledních dní. Končí jedna z kauz premiéra, kterou provázely nestandardní kroky, včetně nečekané výměny ministra spravedlnosti a tlaku na vyšetřování prostřednictvím médií."

Proč? 

Farma Čapí hnízdo tak evidentně zapadá do podmínek malých a středních podniků bez ohledu na to, že Andrej Babiš mnohokrát na veřejnosti sám prohlásil, že jde o jeho nápad. Sám zde pořádá a pořádal politické a diplomatické setkání. Státní zastupitelství si však evidentně vystačilo se zaangažováním rodinných příslušníků, kteří do kategorie miliardářů a bohatých podnikatelů nezapadají.

"Neboť Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně v podnikání nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik," vysvětlil Erazím.

Pražští žalobci své rozhodnutí po nabytí právní moci pošlou nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Ten má v případě pochybností možnost toto rozhodnutí zvrátit.