Tisíce Němců demonstrovaly za změny v dopravě. Cyklisti dokonce uzavřeli dálnice

Demostrace tisíců Němců kvůli emisím v dopravě
 

Tisíce lidí se sešly před branami mezinárodního autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se dnes otevřel pro veřejnost, aby zde protestovaly za větší ochranu životního prostředí a změny v dopravě. 

Podle policistů na protestní akci dorazilo asi 15 000 účastníků, včetně 12 500 cyklistů. Organizátoři mluví o 25 000 demonstrantech. Kvůli cyklistům byla dočasně uzavřena i dálnice.

Demonstranti požadují dopravní politiku šetrnou k životnímu prostředí, včetně ukončení spalovacích motorů a zavedení klimaticky neutrální dopravy do roku 2023. Požadují také, aby německá vláda přišla se silným balíčkem na podporu ochrany klimatu. Vláda se chystá představit balíček zaměřený na klimatickou politiku 20. září.

Neutrální doprava

Protesty svolala aliance #aussteigen, která obviňuje automobilky, že rozhodně neusilují o posun směrem k elektromobilitě bez emisí a nadále spoléhají na sportovně-užitkové vozy (SUV), které ve městech poškozují klima. Podle aliance je potřeba upřednostnit pěší a cyklisty, posílit autobusy a vlaky a klimaticky neutrální dopravu. Upozorňuje, že pouze v odvětví dopravy za posledních 30 let neklesly emise oxidu uhličitého.

Protesty mají pokračovat také v neděli. Již při čtvrtečním zahájení autosalonu aktivisté Greenpeace rozvinuli u některých vystavených modelů transparenty s nápisem zabijáci klimatu.