300 tisíc lidí žádalo demisi Babiše i Benešové. Premiér dostal ultimátum, má se zbavit Agrofertu i médií

Třicet let demokracie a na Letné to dnes vypadalo takto. Velmi smutné...
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Premiér Andrej Babiš už není trestně stíhanou osobou, což bylo hlavním požadavkem červnové demonstrace pořádané Milionem chvilek pro demokracii. Přesto se možná až tři sta tisíc lidí opět sešlo v Praze na Letné, aby třicet let po pádu totalitního režimu zajistili svobodu pro sebe i své děti. Část národa si totiž myslí, že jsou tyto hodnoty ohroženy. Za hlavního viníka mají právě předsedu vlády, v závěsu za ním prezidenta Miloše Zemana a komunisty.

Protesty napříč Českou republikou zřejmě ještě nekončí, zatím poslední kapitolu však napsaly v Praze na Letné den před 17. listopadem. Na demonstraci dopředu avizovanou iniciativou Milion chvilek pro demokracii dorazilo možná až tři sta tisíc lidí z celé země (číslo je dle organizátorů, podle policie dorazilo „více jak 200 tisíc lidí“). Hlavní myšlenkou byly obavy z nesvobody a odklon z cesty, po které jsme se vydali po roce 1989, a také fakt, že se na vládě podílejí komunisté.

Babiš dostal ultimátum

Milion chvilek pro demokracii chce, aby předseda vlády Andrej Babiš vyřešil svůj střet zájmů a odstoupil ze své funkce. V případě, že tak neučiní, měl by se prý zbavit holdingu Agrofert, odvolat ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a zbavit se svého vlivu na média. Čas dostal do konce roku, v opačném případě se bude konat další demonstrace 7. ledna.

Pravdou je, že ani dost prapodivné zastavení trestního stíhání premiéra na Letné přítomným lidem ke klidu nepřidalo. Spíš právě naopak. „Kde to jsme? V Africe, aby si politik dělal, co se mu zachce? Babiš si na nás všech plní kapsy, hlupák ten, kdo to nevidí,“ shrnul atmosféru pan Karel, který dorazil z Havlíčkova Brodu. To je ale jeden z přesvědčených. Milion chvilek by se měl soustředit hlavně na to, že své myšlenky dostane k lidem, kteří věc vidí odlišně. Tam je stále ještě velký hendikep.

Babiš to má zase na háku

Sám Andrej Babiš si z dalšího "koncertu" (tak nazval předchozí demonstrace) těžkou hlavu nedělal. Na twitteru sdílel fotku z fitka s popiskem, že musí cvičit, protože přibral tři kila. Mnohem smutnější je ale skutečnost, že oslav 17. listopadu na Národní třídě se stejně jako loni účastnil tak nějak z povinnosti a pod rouškou tmy už v 7 hodin ráno. Přesto byl vypískán.

Možná se ale není čemu divit, že musí na "tajňačku" a Miloš Zeman tento svátek bojkotuje úplně. Oba nejvyšší ústavní činitelé tím jasně ukazují svůj postoj ke svobodě a demokracii. Otázkou je, co je ale vlastně trapnější a méně uctivém ke všem těm, kteří se za svobodu opravdu zasloužili. 

Co na to politici?

Jiří Pospíšil (TOP 09): Souhlasím s návrhy Milionu chvilek, které jsou adresovány demokratickým opozičním stranám. Je třeba otevřenost stran novým lidem i změna volebního systému, aby měly hlasy všech voličů stejnou váhu. Podporuji i snahu pokusit se o vytvoření předvolební koalice demokratických stran.

Petr Fiala (ODS): Z Letné zaznělo správné poselství v předvečer 17. listopadu: že lidé mají být aktivní, že věci je třeba měnit ve volbách. Je potřeba, aby lidé nedávali ruce pryč od politických stran, naopak, mají se o ně starat, politické strany demokracie potřebuje.

Radek Vondráček (ANO): Spolek Milion chvilek chce dnešní demonstraci spojit s ultimátem pro premiéra. Ultimát se přitom nejvíc využívá ve válkách. Když není výzva uposlechnuta, následuje sankce. Koho a jak se chvilkaři chystají potrestat?

Věra Kovářová (STAN): Po 30 letech znovu na Letné, znovu ten samý pocit - naděje!

Marek Výborný (KDU-ČSL): Výročí #30letsvobody si zaslouží víc než jen tichou vzpomínku. V roce 1989 jsem byl na Letné a dnes jsem si to zopakoval. Jsem vděčný za to, že moje děti můžou žít ve svobodě, že můžou bez respresí říkat, co si myslí, a chodit tam, kam chtějí.

Pavel Fischer (senátor): Je skandál, že se vláda po třiceti letech od konce komunistické diktatury opírá o hlasy komunistů. Premiér nevyřešil svůj střet zájmů a o jeho kauzách už píšou noviny po celém světě. A k tomu máme prezidenta, který by nás nejradši prodal do Ruska a do Číny. S tím se prostě nemohu smířit! Jako politik dělám vše pro to, abych napravil situaci. Jako občan prostestuji! 

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): Beru výzvu z dnešní Letné o rozdrobenosti politického spektra velmi vážně a mohu slíbit, že se zasadím o to, abychom v dalších volbách nebyli zválcováni tím, že jsme nejednotní. Půjdeme do nich se svou vizí fungujícího státu a věřím, že společně.