Babiš uštědřil Fialovi ostudný debakl, vláda do spacáků nezalezla ani na den

Andrej Babiš jde vládě po krku obstrukcemi, ve sněmovně hodlá blábolit celé dny
  |   glosa

Vládní tábor prohrál další důležitou bitvu. Babišovsko – Okamurovská opozice opět přistoupila k obstrukcím a vládní tábor to vydržel jen jediný den, než kapituloval. Demokracie dostává na zadek, protože menšina začala regulérně šikanovat většinu. K tomu ještě lidé museli sledovat nechutné divadlo.

Obstruovat se opoziční poslanci rozhodli hned kvůli šestici zákonů – zrušení EET, korespondenční volbě, zpřísnění zákona o střetu zájmů, novela o podporovaných zdrojích energie, snížení státní platby do zdravotnictví a ukončení pandemické pohotovosti.

Babišovi vadí především korespondenční volba a zpřísnění střetu zájmů. Nemohl by vlastnit média a lidé v zahraničí ho prakticky nevolí, takže jim volbu rozhodně nehodlá usnadňovat. Takže ohlásil obstrukce a Okamura mu vyrazil na pomoc. Tomu ostatně korespondenční volba rovněž vůbec nenahrává a dobře to ví.

Že se blíží obstrukce, věděl i koaliční tábor. Vládní strany se dušovaly, jak jsou připraveny jednat celé dny a noci, do kanceláří se nosily spacáky a další tábornické vybavení. Mělo dojít k velkému měření sil.

Schillerová chtěla kvůli sobě volat inspektorát práce

Probíhalo to tak, jak obstrukce většinou probíhají, takže se opět předčítaly katalogy, publikace nebo prostě jen říkaly nesmysly. Babiš kupříkladu vysvětloval, jak si prohmatává varlata a všem to vřele doporučoval. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Schillerová se zase dovolávala zásahu inspektorátu práce, protože se prý po nocích pracovat nesmí. "Až tu vůli (projednávat zákony i v noci, pozn. red.) prosadíte a zrealizujete, budeme se muset obrátit na vedení sněmovny, případně uvědomit inspektorát práce a další orgány, protože si myslím, že to není v pořádku,“ uvedla Schillerová. Nějak pominula, že kdyby Babiš nepředčítal pitomosti, mohli být dávno všichni doma.

Smutné je, že vláda po jednom dni a jedné noci vyměkla a druhý den vyvěsila bílý prapor. S opozicí se domluvila na kompromisu. Schválily se ty zákony, které beztak nikomu nevadily, a pod stůl spadly ty nejdůležitější - korespondenční volba, zrušení EET a samozřejmě i zpřísnění zákona o střetu zájmů. Opozice mohla slavit a Babiš si mohl radostí prohmatat svá varlata. Ukázal, že má větší koule než vládní tábor.

Poslanci to nezvládli, Babiš vyhrál

Z úst vládních politiků padaly námitky, že to celé je nefér, že takto se fungovat nedá, že reálně hrozilo zablokování sněmovny, a tak je prý dobře, že se prosadilo alespoň něco. Jenže takto to do budoucna nepůjde. Pokud se vládní tábor bojí jít do konfliktu a raději přenechá opozici, aby si vybírala, které zákony milostivě umožní projednat, a které ne, pak jsme s demokracií skončili. Není to poprvé, co Babiš vydírá obstrukcemi a zatím mu to vychází. Proč vládní poslanci nedokázali obstrukcím čelit a nevytrvali? Prý nechtěli zablokovat kompletně sněmovnu a nechtěli vyhlásit totální válku.

Ale o to přece jde, Babiš zjevně chce válku, nehodlá hrát v rukavičkách, nemíní dodržovat žádná pravidla a půjde po vládě krvelačně a neústupně. Šéf ANO je buldok, sám sebe dokonce označuje za „urputné hovado“, což znamená, že bude obstruovat do té doby, dokud nezjistí, že tak ničeho nedosáhne. Fialův kabinet není menšinový a má většinu, tudíž má vládnout. Musí být schopen si svou agendu prosadit, i kdyby měl ve sněmovně nocovat třeba týden. Nechat se šikanovat od opozice je totální slabost a neschopnost. Takže příští obstrukce, které nepochybně zase brzy přijdou, buď Fialova vláda ustojí, nebo bude všem pro smích a Babiš si může mnout koule, pardon ruce.

Zdroj: seznamzpravy.cz, echo24.cz

KAM DÁL: Babiš kromě obstrukcí rozjel také brutální billboardovou kampaň.

Klíčová slova: