Obětem násilí pomáhají intervenční centra

ilustrační foto
 

Ve třech městech Středočeského kraje - Příbrami, Berouně a Benešově, se mohou oběti domácího a sexuálního násilí a jiných trestných činů v sociální tísni obracet na Intervenční centra Profem. Policie by měla tyto služby aktivně obětem nabízet.

Centra poskytují odbornou pomoc a podporu osobám ohroženým domácím a sexuálním násilím a nebezpečným pronásledováním. Služba je určena také rodinným příslušníkům a osobám blízkým, které podporují ohroženou osobu v řešení situace domácího násilí.

Intervenční centrum má sídlo v Příbrami Dlouhá 97, pobočky má v Berouně Bezručova 928 a v Benešově Masarykovo nám. 1. Objednat se je možné na čísle: 608 22 22 77 nebo emailem: poradna@profem.cz, nebo využít on-line poradny.

Zdarma jsou poskytovány služby krizové intervence, právního, sociálního a psychologického poradenství, aktivní pomoc při sestavování podání, dokumentů, doprovod na jednání, k lékaři, soudu, zprostředkování kontaktů na služby návazné péče. Služby jsou určeny všem bez ohledu na pohlaví, věk, příslušnost k etnické skupině, či politické názory.

Intervenční centrum koordinuje spolupráci a vzájemnou informovanost mezi poskytovateli jiných sociálních služeb, orgány Policie České republiky a obecní policie, orgány sociálně právní ochrany dětí, obcemi a dalšími organizacemi a institucemi v daném regionu. Ná základě dohody z dubna letošního roku by měla Policie ve Středočeském kraji systémově nabízet obětem sexuálního násilí pomoc proFem, o.p.s.

Za rok 2014 bylo policii nahlášeno 669 případů znásilnění a z toho 495 bylo objasněno. Největší počet znásilnění byl v Praze (129), ve Středočeském kraji 49 případů (Statistický přehled kriminality za rok 2014). V České republice existuje vysoká latence, tedy znásilnění, která nejsou řešena. Úředně jsou zaznamenány 1 - 2 znásilnění denně, ale předpokládá se, že hlášeno je pouze 8 % případů. V případě znásilnění uvnitř rodiny či partnerství je hlášeno pouze ve 3 % případů.

Intervenční centrum Profem

 

Klíčová slova: