Kde je hrob vojáka Rudé armády?

Vojáci Rudé armády při nástupu (ilustrační)
 

Městský úřad Benešov žádá o pomoc při pátrání po hrobu seržanta Aleksandra Ivanoviče Monokina, který zemřel v Benešově dne 24.5.1945.

Vnučka hledá hrob svého dědečka

"Žádost o pátrání po hrobu st. seržanta Aleksandra Ivanoviče Monokina, nar. v r. 1900 ve Sverdlovském regionu, byla zaslána pátrací službou Českého červeného kříže, prostřednictvím Ministerstva obrany ČR. Podnět k pátrání dala vnučka zemřelého prostřednictvím Ruského červeného kříže. Dle těchto nám zaslaných informací, seržant Monokin zemřel 24.5.1945 v Benešově a měl být pochován 2 km západně od města, na jižním břehu jezera (zřejmě se tím myslí Konopišťský rybník), 400 m jiho západně od zámku," sdělila Ilona Kučerová z odboru vnitřních věcí městského úřadu.

Pátrání dosud bez výsledku

"V této souvislosti jsme oslovili Státní zámek Konopiště a Státní oblastní archiv, pobočku v Benešově, s dotazem, zda se k předmětné události nenachází v archivech jakákoliv zmínka, ale s politováním musíme konstatovat, že se žádné informace vztahující se k inkriminované skutečnosti v těchto archivech nedochovaly. Zatím jsme neobdrželi žádnou informaci, která by nás posunula dále," dodává Ilona Kučerová.

Výzva pamětníkům

Pokud máte nějakou informaci, například z vyprávění pamětníků, která by napomohla blíže specifikovat místo pochování uvedeného vojáka, kontaktujte Městský úřad Benešov, tel. 317754165, email: kucerova@benesov-city.cz.

Klíčová slova: