Nepříčetný muž zapaloval kontejnery, záchody a stromy

 

Čtyřicetiletý muž z Benešovska byl v dubnu obviněn a následně soudní znalcem shledán jako nepříčetný. V podpalování však pokračoval a nyní je v ústavním léčení.

Žhářská série v Benešově

Od prosince 2014 měl úmyslně založit řadu požárů na území města Benešova. "Postupně zapálil toalety ve třech herna barech a také několik plastových kontejnerů na komunální odpad. Od těch se požár v nejednom případě rozšířil i na nedaleké objekty, takže navíc došlo k poškození oplocení domu, elektrického rozvaděče, a také okolní zeleně. Škoda šla do desetitisíců. Požáry zakládal pod vlivem alkoholu, zpravidla v noci nebo časně ráno," sdělila policejní mluvčí  Eva Stulíková. V zapalování pokračoval i po obvinění. Je podezřelý, že se v červenci pokusil zapálit toaletu v benešovském baru a ve stejný den podpálil tři stromy. 

Obsese ohněm a závislost na žhářství se nazývá pyromanie. V krajních případech se může jednat o patologický projev nějaké duševní choroby.

Nepříčetnost

Vyšetřovatel zjistil, že se muž léčí s psychickým onemocněním a přizval soudního znalce z oboru psychiatrie. Ten konstatoval, že muž byl v době spáchání těchto skutků nepříčetný, a navrhl uložení psychiatrického a protialkoholního ochranného léčení v ústavu. Okresní státní zástupce poté trestní stíhání letos v srpnu zastavil.

Podpalování pokračuje

Hrozí mu, že bude opět obviněn. "Už počátkem října jej totiž policisté zadrželi bezprostředně po spáchání posledního žhářského útoku na území Benešova. To během večera a noci z pátého na šestého zahořely toalety v obchodním domě, dva plastové kontejnery na komunální odpad, křovinatý porost u benzinové čerpací stanice a také jeden strom. Plameny poškodily i motocykl zaparkovaný na ulici a také oplocení u jednoho z domů," popisuje Eva Stulíková. Dopadením tohoto muže se policistům podařilo objasnit drtivou většinu žhářských útoků v Benešově za poslední dobu. 

Konečně v léčení

Dotyčný byl podle informací policie umístěn v psychiatrickém zařízení. Vyšetřovatel si vyžádá nové znalecké zkoumání. 

Klíčová slova: