Češi zkouší drogy jako lék. Zájemců je čím dál tím víc

V přeneseném smyslu se slovem droga označují i pro jedince velmi oblíbené situace či přímo závislosti jako třeba pohlavní styk nebo hazardní hry
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vánoce jsou časem klidu, míru a pohody. Čím dál častěji však vyplouvá na povrch civilizační choroba zvaná deprese. Pohoda je v tu chvíli nenávratně pryč. Psychické problémy totiž položí i toho nejsilnějšího jedince. Jak se dostat zpět na nohy a začít s “čistou” hlavou? Někteří vědci tvrdí, že řešení se nachází v psychadelikách. 

Lidská psychika je křehká a způsob léčby patří mezi ty vůbec nejsložitější. Psychologie a psychiatrie nachází léky hlavně v klasických antidepresivech. Ty sice pacienta stabilizují, ale pro mnohé způsobují fatální otupění mysli.

Podávání léku společně s psychologickým vyšetřením je standardním postupem, který má už dlouhodobě zajímavou alternativu. Ta jistě není pro všechny, ale její účinky jsou fascinující. Co byste řekli na to, že psychické problémy umí řešit drogy?  

Drogy jako zhouba a lék

První námitka je zcela věcná. Psychadelika často mnoho závažných psychologických nemocí spouštějí, ale v nezanedbatelné míře a při profesionálním vedení naopak zásadně pomáhají. Jedním z nejznámějších propagátorů této kontroverzní metody je americký psychiatr československého původu Stanislav Grof. Ten dlouhodobě zkoumá účinky zakázaných látek a s manželkou vyvinul metodu holotropního dýchání, která je mnohými odborníky brána na lehkou váhu. 

Změna vědomí

Stanislav Grof přichází s myšlenkou, která se opírá o fakt, že psychické problémy lze léčit změnou vědomí. První, s čím začal prakticky v rámci své práce v bohnické léčebně experimentovat, bylo LSD. Jako jeden z mála mohl zcela legálně zkoušet, jak může tento halucinogen působit v léčbě psychických problémů. Grof zkoušel látku na vlastní kůži a po prvních zkušenostech usoudil, že LSD může pro psychiatrii fungovat stejně jako využití mikroskopu v biologii. 

Cesta do hlubin podvědomí skrze psychadelika se tak stala na dlouhou dobu jeho hlavním tématem. Grof svůj výzkum rozšířil i o studia psychotropních látek v jiných kulturách a náboženstvích a čím dál tím víc se vzdaloval od tradiční západní medicíny. V roce 1967 dostal stipendium do Spojených států amerických, kde po okupaci v roce 1968 zůstal. Zde legálně zkoumal s týmem psychiatrů účinky LSD na lidskou psychiku. 

Je zastáncem názoru, že samotná látka je darem pro psychology a psychiatry, ale záleží, jak a kdy se látka podává. V USA bylo LSD zkoumáno jako zbraň vůči nepříteli, ale také jako lék pro válečné veterány. Následný zákaz výzkumu pro Stanislava Grofa znamenal odklon k holotropnímu dýchání. Využívá zde rozpracované metody, kdy se traumata či psychické problémy léčí změnami v hloubce vlastního podvědomí. 

Konec zákazu

Stále žijící persona psychiatrie Stanislav Grof má svoje následovníky a jeho metody jsou předmětem vědecké kritiky, ale také inspirace. Před dvěma lety skončil 40letý zákaz testů psychadelických drog na lidech. Zájem o výzkum psilocybinu, která je právě velmi podobná LSD, že se dobrovolníci musí odmítat. 

Vše probíhá pod hlavičkou Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy. Psychiatři zde testují podobně jako Stanislav Grof v 50. a 60. letech účinky psychadelik, ale tentokrát k výzkumu využívají dobrovolníky. Látka, kterou testovaní dostávají ve formě pilulky, obsahuje stejnou látku jako např. lysohlávky. Výzkum by měl odhalit, zda mohou psychadelika opravdu sloužit k léčbě psychických nemocí. 

Vědecký výzkum, který navazuje na původní studii, by měl pomoci určit, zda jsou psychadelika opravdu schopná pomoci některým jedincům s jejich závažnými psychickými problémy. Alternativa k antidepresivům by tak získala nový rozměr.