Daň z nemovitosti se může na některých místech zase snižovat. Co na to vedení Prahy?

Daň z nemovitosti se bude zvyšovat. Některé městské části Prahy však zvažují v budoucnu snížení
 

Vedení radnice Prahy 10 chce nechat nedávno schválené zvýšení daně z nemovitosti do doby, než stabilizuje rozpočet, nejpozději do 31. března 2022. Usneslo se na tom zastupitelstvo. Praha 10 patří k městským částem, které v rámci úpravy magistrátní vyhlášky zvolily zvýšení daně pro rezidenční nemovitosti na dvojnásobek, což kritizovala opozice. Té se nelíbí ani řešení, které vedení radnice zvolilo, podle TOP 09 je populistické.

Podle radní Prahy 10 pro finance Lucie Sedmihradské (Vlasta) radnice odhaduje, že zvýšením daně získá navíc asi 70 milionů korun ročně. Dodala, že vedení radnice zdědilo městskou část ve špatné finanční kondici a schází peníze na opravy a rozšiřování školských zařízení. Právě na tyto účely by měly získané peníze jít.

Opoziční TOP 09 označila krok za "vrcholně populistický, nesystémový a nelogický". Předseda klubu strany Tomáš Pek uvedl, že koalice plánuje daň opět snížit před příštími komunálními volbami. "Je to nevídaný pokus o politiku řízenou pouze volební kampaní prostou jakékoli ekonomické analýzy i politické odpovědnosti," uvedl.

Zastupitelstvo nejednalo o návrhu opozice nechat daň na dosavadní úrovni, TOP 09 proto plánuje svolání dalšího zastupitelstva na žádost obyvatel městské části. Nutných 600 podpisů již sehnala. Jedno mimořádné zastupitelstvo k této otázce se na žádost opozice už konalo, koalice však odmítla schválit program.

Opozice proti

Změnu vyhlášky pro výpočet daně schválilo pražské zastupitelstvo minulý týden. Proti byly opoziční ODS a ANO, ale i většina členů koaliční TOP 09. V případě, že městské části budou chtít se sazbou v budoucnu opět hýbat, bude potřeba vyhlášku opět změnit a schválit městským zastupitelstvem.

Daň z rezidenčních nemovitostí se počítá podle zastavěných metrů, zvlášť se daní pozemky. Základ daně za metr čtvereční činí v případě obytných nemovitostí dvě koruny. Tento základ se poté násobí dvěma koeficienty - místním a velikostním. Úprava vyhlášky zvýšila místní koeficient v celé Praze z úrovně jedna na úroveň dva, zároveň však výchozí hodnotu velikostního koeficientu snížila ze stupně pět na 2,5. V případě stometrového bytu se tak základ daně 200 korun nově bude násobit místním koeficientem dva a následně sníženým velikostním koeficientem 2,5. Celková částka - 1 000 korun - se nezmění.

Městské části nicméně dostaly možnost velikostní koeficient zvýšit do úrovně pět, který fakticky znamená zdvojnásobení daně. Nejvyšší úroveň stanovily kromě Prahy 10 radnice Prahy 1, Prahy 3, Prahy 7, Prahy 8, Prahy 18, Prahy 22, Březiněvsi, Ďáblic, Dolních Chaber, Kolovrat, Kunratic, Lysolají, Petrovic, Řeporyjí, Slivence, Suchdola, Šeberova, Troji, Újezda a Zbraslavi.

Jiná je situace v případě nemovitostí užívaných k podnikání. Mají vyšší základní sazbu a nevztahuje se na ně velikostní koeficient, ale zvláštní komerční koeficient, který zůstal na stejné úrovni jako dosud. Zvýšení místního koeficientu, který ovlivňuje všechny objekty, tak v celé Praze znamená zdvojnásobení daně pro komerční nemovitosti.

Klíčová slova: