Které jsou oceněné středočeské regionální potraviny? Ochutnali jste je někdy?

Oceněn byl také Kounický ležák
  |  

S nejrůznějšími známkami kvality potravin se v poslední době roztrhl pytel. Své nejlepší potraviny si volil také Středočeský kraj, přesněji řečeno komise složená z odborníků. Vybrán byl třeba chřest, nebo pivo z minipivovaru.

Nejvíce uchazečů v kategorii masa a masných výrobků

Letos se o známku kvality Regionální potravina 2015 ucházelo 91 produktů od 31 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejvíce uchazečů měla kategorie masných výrobků. Výrobky vybírala komise, která se skládala ze zástupců Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

 

Oceněné výrobky

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Hovězí maso v pepři - Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o.:Hovězí maso v pepři je vyráběno z kvalitního hovězího masa od regionálního dodavatele. Výrobek je charakteristický lahodnou chutí hovězího masa zvýrazněnou drceným pepřem, který tvoří pokryv výrobku.

 

Masné výrobky trvanlivé - Davelský poličan - Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o.: Fermentovaný trvanlivý masný výrobek vyráběný z kvalitního vepřového a hovězího masa a ostatních přísad. Typickým znakem kvalitního výrobku jsou vzhled v nákroji, přirozená barva fermentovaného masa, jemná a mírně nakyslá chuť.

 

Sýry včetně tvarohu - Provázky - Martin Homola: Dlouhý sýrový provázek je ručně tvarovaný, vyrábí se z plnotučného mléka z vlastní farmy. Vyznačuje se jemnou chutí, šťavnatostí a nízkým obsahem soli. Těší se velké oblibě u dětí.

 

Mléčné výrobky ostatní - Komise nedoporučila

 

Pekařské výrobky včetně těstovin - Štrúdl slaný - Eva Brabcová: Více jak 8 druhů slaných štrúdlů je ručně zpracováváno z listového těsta a pečeno přímo v prodejně. Výrobek obsahuje minimum těsta, hlavní součástí je náplň. Mimo dalších ingrediencí tvoří náplň z 90% šunka.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Špaldový řez s jogurtem - PANE spol. s r. o.: Speciální třený výrobek ze špaldové mouky a semínek s rozinkami. Třené těsto se nalévá do forem, hotový výrobek se zdobí karamelizujícím cukrem s mandlemi, sezamem a slunečnicí.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje - Kounický ležák - Kounický pivovar, s. r. o.: Světlý ležák je klasické české pivo vyráběné tradiční technologií dle vlastní receptury z vlastního humnového sladu, místní vody a převážně z Žateckého chmele. Podává se nefiltrované a nepasterizované, čímž si uchová všechny prospěšné látky. Pivo se vyznačuje mírným kvasničným zákalem, vyšší plností, výraznou hořkostí s chmelovým dozníváním a vydatnou pěnivostí.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Český chřest – královská pochoutka Romana Šafránková: Jedná se o český zelený chřest ve sladkokyselém pikantním nálevu s čili papričkou a vinným octem. Vyrábí se přímou ruční výrobou z nejkvalitnějších surovin jako delikatesa z chřestu pěstovaného na Mělnicku.

 

Ostatní - Květový med z Ořecha - Ing. Vladimír Glaser: Jedná se o čistý přírodní neupravovaný med získaný především z květů ovocných stromů v Ořechu na Karlštejnsku. Med je silně aromatický s převažující vůní samotného medu, ale i s výrazným podílem vůní z květu ovocných stromů.

 

Kterou regionální oceněnou potravinu byste nejraději ochutnali?

Květový med z Ořecha
26% (13 hlasů)
Český chřest - královská pochoutka
8% (4 hlasy)
Kounický ležák
6% (3 hlasy)
Špaldový řez s jogurtem
6% (3 hlasy)
Štrúdl slaný
12% (6 hlasů)
Provázky
12% (6 hlasů)
Davelský poličan
10% (5 hlasů)
Hovězí maso v pepři
20% (10 hlasů)
Celkem hlasů: 50

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru