Drobné peníze na památky. Nejvíce mezi městy získal Kolín

Areál sv. Bartoloměje se dočká zásadní rekonstrukce
 

Některá česká města se stále oklepávají z deky čtyřicetiletého socialismu. Vzhled z Rakouska-Uherska a následně z první republiky je už dávno pryč. Některé památky potřebují zásadní opravy, a tak města žádají o podporu. Letos nejvíce dostal Kolín. 

Kolín letos získal 2,3 milionu korun od ministerstva kultury na regeneraci městských památkových rezervací. Je to největší získaná částka mezi městy v České republice, řekl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín). 

Ministerstvo podle něj hodnotilo program regenerace rezervací, který Kolín připravil, jako jeden z nejkvalitněji připravených v republice. Město proto získalo nejvyšší možnou známku, která kvalitu programu hodnotí.

Projekty, na které Kolín žádal dotaci, jsou za 29 milionů korun. Loni město žádalo o dotaci pro projekty za 35 milionů, získal na ně tehdy téměř tři miliony. "Ministerstvo trošku snížilo alokaci oproti rekordnímu loňsku," sdělil Kašpar.

Památková zóna

Město do poslední žádosti o dotaci zahrnulo vedle svých požadavků i požadavky soukromníků a církve na jimi plánované rekonstrukce v památkové zóně. Církev chce opravit například kostel Nejsvětější Trojice. Kolín o těchto žádostech o peníze bude nyní jednat.

Město velkou část dotace využije na pokračování oprav zámku, kde se bude opravovat například druhá polovina střechy na Žerotínském paláci. Náklady na opravy přesáhnou deset milionů korun, první polovina byla dokončena v loňském roce.