Erdogan potvrdil, že Turecko testuje ruský systém S-400

Tureckého prezidenta Recepa Erdogana může srazit k zemi nečekaně ničivé zemětřesení
 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes potvrdil, že jeho země testuje systém protivzdušné obrany S-400, který jí loni navzdory silné kritice z Washingtonu dodalo Rusko. Erdogan také řekl, že mu nevadí výhrady USA a NATO v této věci.

„Tyto testy (S-400) jsou správné, děláme je, děláme. Americký postoj pro nás není závazný,“ citovala Erdogana turecká média. „Řecko má systém S-300, testuje ho a žádá Amerika něco takového po nich?“ zeptal turecký prezident s odkazem na ruský raketový systém S-300. Informovala o tom agentura Reuters. 

Stoltenberg má obavy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes uvedl, že ruský systém nelze začlenit do aliančních struktur protivzdušné obrany. „Rozhodnutí Turecka zakoupit tento systém v nás vzbuzuje obavy,“ uvedl Stoltenberg po jednání ministrů obrany NATO.

Testy ruského systému

Nepotvrzené zprávy, že Ankara testuje systém S-400, se objevily už minulý týden. Americké ministerstvo na ně reagovalo upozorněním, že testování ruského systému je „neslučitelné se závazky Turecka jako člena NATO a strategického partnera Spojených států“. Ruské rakety země-vzduch jsou podle USA pro západní armády ohrožením a nejsou kompatibilní se zbraňovými systémy Severoatlantické aliance.

Smlouva z roku 2017

Kontrakt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 55 miliard Kč) uzavřelo Turecko v září 2017, Rusko ho loni splnilo dodávkou čtyř systémů S-400. Letos šéf ruského státního zbrojařského konglomerátu Rostěch (Rostec) řekl, že příští rok by mohlo Rusko s Tureckem podepsat dohodu o další dodávce.

Ankaru za nákup ruského systému potrestal Washington tím, že Turecko vyjmul z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se Turci podíleli a které chtěli koupit. USA také pohrozily případnými sankcemi, ale dosud je neuplatnily.

KAM DÁL: Koronavirus vyvolá změny na plicích dříve, než se objeví příznaky covidu, zjistili vědci.

Klíčová slova: