Experimenty ve vesmíru. SpaceX cíleně zlikviduje raketu

Vědci mají někdy opravdu netradiční nápady
 

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX chystá ostrou zkoušku nouzového přerušení letu pilotované kosmické lodi Crew Dragon, při které cíleně zničí nosnou raketu Falcon 9. O co konkrétně jde? 

Pokud systém, jehož úkolem je záchrana astronautů v případě havárie během startu, zafunguje správně, bude moci SpaceX zahájit lety s posádkou. SpaceX již loni úspěšně podnikla demonstrační let s Crew Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), tehdy to ale bylo bez posádky.

Při zkoušce odstartuje z kosmodromu na floridském mysu Canaveral plně natankovaná raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon jako v případě běžného orbitálního letu. Jakmile nosič dosáhne maximálního dynamického tlaku, což je okamžik, kdy je vystaven největšímu mechanickému namáhání, aktivuje se systém nouzového přerušení letu.

Osm motorů!

Znamená to, že se zastaví tah motorů rakety a aktivuje se osm motorů SuperDraco, které jsou součástí lodi Crew Dragon. S jejich pomocí se loď odpoutá od nosiče, odletí od něj do bezpečné vzdálenosti a poté na padácích dosedne na hladinu Atlantického oceánu.

K lodi po přistání v Atlantiku vypluje záchranné plavidlo jako v případě skutečné havárie. SpaceX má pro takovou mimořádnou událost vlastní loď s přistávací plochou pro vrtulník. Pomáhat se záchranou bude i letectvo Spojených států.

Jen se podívejte...

SpaceX již v minulosti únikový systém otestoval při dílčích zkouškách, dnes to ale bude poprvé, co se tak stane při plnohodnotném letu.

Start z kosmodromu na Floridě je plánován na 14:00 SEČ. Aktivace systému nastane po zhruba minutě a půl, poznamenal portál The Verge. Pro případný odklad startu má SpaceX k dispozici čtyřhodinové letové okno. Let i zkoušku bude možné sledovat živě na internetu a vyloučeno není, že test bude viditelný i z okolí kosmodromu.

Klíčová slova: