Farmářské trhy, pootevřené školy a sport bez diváků. V létě na festivaly můžeme zapomenout

Hudební festivaly se pravděpodobně letos neodehrají
 

Vláda Česká republiky předkládá orientační plán, ve kterém se chystá uvolňovat mimořádná opatření, která se dotkla obchodů a služeb kvůli pandemii koronaviru. Jedna ze zásadních novinek se týká otevření farmářských trhů, řemeslných obchodů a autosalonů. Co dalšího vláda ve svém scénáři nabízí? 

Orientační scénář. Tak označil ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček plán postupného uvolňování pravidel. Jako první se otevřou řemeslné obchody a farmářské trhy, a to konkrétně 20. dubna. Od stejného data se otevírají také prodejny automobilů. 

Malé svatby? 

Uvolnění pravidel se týká také malých akcí, jako jsou svatby. Ty však podléhají dalším pravidlům. Obřad se může odehrát v maximálním počtu deseti lidí. Změny se od 20. dubna budou týkat také profesionálních sportovců, kteří budou moci za specifických podmínek trénovat. 

Ministr školství Robert Plaga přednesl školákům novinky ohledně vyučování. Provoz škol se před prázdninami nerozeběhne v běžném režimu. Jedna ze zásadních změn se však týká studentů čtvrtých ročníků středních škol, které čeká maturita. Ti se do škol vrátí 11. května. 

Maloobchody

Scénář uvolňování, který přichází v týdenních intervalech, se 27. dubna dotkne všech maloobchodů do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech. Velké nákupní prostory budou otevřeny jako jedny z posledních. 

Provozovny do 1 000 metrů čtverečních se otevřou 11. května a znovu za předpokladu, že nejsou v nákupních centrech. 25. května se mají otevřít restaurace, kavárny, vinotéky, kadeřnictví, holičství, muzea, galerie a zoo. 

Poslední vlna? 

8. června by se měly otevřít všechny provozovny v nákupních centrech. Kulturní akce a společenské akce do 150 osob se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně v létě konat nebudou. Všechny masové akce, jako hudební festivaly, mohou očekávat černý scénář. 

KAM DÁL: Tajné služby v pohotovosti. Britové doporučují přehodnotit vztah k Číně.