Je to hrozný smrad: Vedení pěti pražských radnic kvůli Vafu žádá primátora o rychlé řešení

Obyvatelé městských částí si stěžují na extrémní zápach
 

Starostové pěti pražských městských částí se kvůli zápachu z továrny Vafo na zvířecí krmiva v Chrášťanech u Prahy obrátili na pražského primátora Zdeňka Hřiba a žádají ho o podporu. Ve věci má zahájit jednání, prověřit možnost podání žaloby na zastavení výroby a připravit její návrh. Zápach z továrny obtěžuje především obyvatele Zličína, Řeporyj a Prahy 17, 13 a 6. Praha-Zličín se snaží řešit problém od roku 2008.

Zastupitelé Prahy 13 a 17 nedávno schválili usnesení, ve kterém žádají zastavení výroby v chrášťanské provozovně. Požadavek podle vyjádření v dopisu podporují i ostatní dotčené radnice.

Marketingový ředitel firmy Vafo Martin Šámal několikrát uvedl, že výroba plní limity stanovené normami a zákony. Používá čtyři stupně čištění odpadního vzduchu, které podle Šámala odstraňují zhruba 92 procent pachových stop. Jako jediný producent krmiv v Evropě Vafo používá dva stupně čištění vzduchu studenou plazmou, doplnil.

Kraj rozšíření povolil

Firma Vafo loni požádala Středočeský kraj, na jehož území má továrnu, o rozšíření výroby. Kraj to povolil. Hlavní město se proti rozhodnutí dvakrát odvolalo. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana ministerstvo životního prostředí poprvé argumenty hlavního města potvrdilo, nyní magistrát čeká na výsledek druhého odvolacího řízení. Šámal uvedl, že nechce kroky pražských radnic komentovat, aby nevstupoval do rozhodování úředníků.

Starostové pěti pražských radnic chtějí, aby Hřib vyvolal jednání se Středočeským krajem a dál jednal o ochraně obyvatel před zápachem s ministerstvy životního prostředí a zdravotnictví, respektive s Českou inspekcí životního prostředí a pražskými hygieniky. Podle starostů by měl otevřít také jednání s firmou Vafo a prověřit možnost podat žalobu na zastavení výroby.

Praha pro život

Občané, které zápach obtěžuje, letos založili spolek Praha pro život. Pod jeho hlavičkou v září zorganizovali demonstraci proti rozšíření výroby před ministerstvem životního prostředí.

Vafo vyrábí krmivo pro psy, kočky a hlodavce a produkty vyváží do 70 zemí světa. Vedle Chrášťan má závody v Ratmírově na Jindřichohradecku, Chelčicích na Strakonicku a Chotovinách na Táborsku.