Jesenice se konečně stala městem

Prapor města Jesenice
 

Jesenice u Prahy byla donedávna nejlidnatější obcí v České republice, která neměla status města. S počtem obyvatel přes osm tisíc zdaleka převyšovala třítisícovou kvótu pro povýšení.

Podle zákona o obcích může předseda Poslanecké sněmovny na návrh obce a po vyjádření vlády povýšit na město obec, která má alespoň 3000 obyvatel. Jesenice o status města požádala v únoru 2014 a v květnu tohoto roku návrh schválila vláda. Předsedy Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v polovině července svým podpisem povýšení potvrdil.

„Jsme rádi, že se konečně můžeme pyšnit statusem města. Jedná se totiž o jakousi otázku prestiže. Z toho důvodu se nyní snažíme i o lepší informovanost občanů. Probudili jsme k životu již městský web a propojili ho se sociální sítí – Facebookem. Okamžitě se nám zvedla návštěvnost jak webu, tak právě zmiňované FB stránky, která má již přes 520 fanoušků," říká starostka města Radka Vladyková.

Podle údajů ministerstva vnitra k 1. lednu 2015 byla Jesenice s počtem 8271 obyvatel vůbec největší obcí v ČR bez statutu města. Zaznamenala strmý nárůst počtu obyvatelstva, který se od roku 2001 zdvojnásobil. V roce 1921 přitom měla včetně přilehlých osad pouhých dvanáct set občanů.

Po změně na město Jesenici žádné zásadnější změny nečekají. „Po administrativní stránce musíme změnit vizitky, hlavičkové papíry a další věci. Samozřejmě dojde i na přejmenování obecního úřadu na městský. Jinak budeme fungovat dál, stejně jako tomu bylo doteď," říká starostka.

Klíčová slova: