Kornavirus se odrazí v produkci vína. Na sv. Martina ho bude méně

Vinaři neprožívají lehké časy, zřejmě bude ještě hůř
 

Kutnohorští vinaři připraví na letošní svátek svatého Martina méně mladého vína. Důvodem je pandemie koronaviru, kvůli níž není možné pořádat tradiční hromadné akce. Celkově byla letos úroda vína slabší než v minulých letech, řekl jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

„Žádné akce letos asi nebudou, ale i tak připravujeme mladá vína. Budou se vydávat v prodejně, aby si je každý mohl ochutnat doma,“ uvedl Rudolfský. Společnost uvede na trh kolem 2 000 lahví mladých vín, obvykle jich bývá třikrát více. Důvodem je nejistý odbyt vzhledem k pandemii a omezením, která s ní souvisejí.

Vinaři kvůli koronaviru letos ani nezvali veřejnost na sběr uzrálého vína z nejznámějšího kutnohorského vinohradu pod chrámem svaté Barbory. V jiných letech se zájemci mohli do sklizně zapojit, navazovalo se tím na dávnou tradici, kdy se nosily hrozny v putnách do lisovny v Jezuitské koleji.

V květnu přišli o polovinu úrody

Vinné sklepy Kutná Hora hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, letos sklidily 50 tun hroznů. V jiných letech byla sklizeň i pětkrát vyšší. Výnosy se letos snížily kvůli chladnému a deštivému počasí v červnu. Podle Rudolfského spadlo velké množství srážek, které poznamenalo kvetení révy. „Už v tom květu jsme přišli o padesát procent úrody. Počasí nám v letošním roce zkrátka moc nepřálo, takže sklizeň je o mnoho nižší,“ vysvětlil Rudolfský. Kvalita hroznů je podle něj průměrná.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly.

Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.

KAM DÁL: Vůni svařáku si zamilujete a nemusí vás bolet hlava. Základem je správné víno a koření.