Na Kolínsku poctili odbojáře

Pamětní deska štábního kapitána Václava Morávka na budově Obchodní akademie v Kolíně
 

Vzpomínku na členy odbojové skupiny Tři králové věnovali zástupci kraje a senátu pietním aktem. Připomněli také všechny oběti bojů proti totalitním režimům.

Při příležitosti srpnových narozenin štábního kapitána Václava Morávka, brigádního generála in memoriam, a podplukovníka Josefa Mašína, generálmajora in memoriam, se v pondělí 7. září konala pietní vzpomínka u pamětní desky štábního kapitána Václava Morávka na budově Obchodní akademie v Kolíně a pomníku Josefa Mašína v nedalekých Lošanech. 

Pocta odvaze

„Hluboce se skláním před hrdinstvím Tří králů, ale i dalších, třeba i bezejmenných hrdinů, kteří nepodlehli tlakům vládnoucí moci, nebáli se ani vězení a mučení a ani té nejvyšší oběti a postavili se zlu. Nikdy bychom neměli na jejich obrovskou odvahu zapomenout,“ uvedla senátorka Emilie Třísková.

Tři králové

Odbojová skupina Josefa Balabána, Václava Morávka a Josefa Mašína Tři králové vznikla v létě 1939. Nejdůležitější činností bylo vysílání se skupinou plukovníka Františka Moravce v Británii. Rovněž shromažďovala zbraně a podílela se na vydávání ilegálního časopisu V boj. Prováděla i sabotážní akce. Při bombovém atentátu v lednu 1941 zasáhli německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství. 

Klíčová slova: