Po explozi ve Vlašimi potvrzeno jedno úmrtí

Vstupní brána do areálu Sellier & Bellot ve Vlašimi
 

Ve zbrojovce Sellier & Bellot pokračuje práce policejních pyrotechniků, ale stále se nepodařilo dostat do samotného místa výbuchu.

"Podle nejnovějších informací probíhají stále zajišťovací práce, a to i v širším okolí místa exploze. Není tak zcela jasné, zda se kriminalisté k samotnému epicentru dostanou ještě dnes. Předpokládáme, že kriminalistické ohledání místa potrvá po několik příštích dnů," řekla mluvčí benešovské Policie ČR Eva Stulíková.  

O mimořádné události ze dne 21. 9. 2015 jsme informovali v článku: Výbuch ve Vlašimi

Jeden mrtvý nalezen, prohledávání pokračuje

Policejní pyrotechnici pracovali večer po výbuchu až do pozdních večerních hodin. Znovu pokračovali ráno v úterý 22. 9.  "Už od dnešního rána probíhají na místě události zajišťovací práce. Po jejich ukončení bude přistoupeno ke kriminalistickému ohledání. Pro tuto chvíli můžeme potvrdit, že v rámci provádění včerejších zajišťovacích úkonů bylo objeveno jedno tělo bez známek života. Muže jsme ztotožnili jako jednoho z pohřešovaných zaměstnanců. Po zbylých dvou pohřešovaných stále pátráme," sdělila policejní mluvčí Eva Stulíková.

O jiné průmyslové havárii čtěte: Výbuch v Dobrovicích zranil 14 lidí

Ohrožení z nedbalosti

Případem se zabývají benešovští kriminalisté, kteří jej vyšetřují jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.      

Sellier & Bellot je  výrobcem malorážové munice od roku 1825.   Zaměstnává cca 1400 zaměstnanců. Více než než 85 % produkce exportuje. Od roku 2009 je majitelem brazilská společnost Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC).

Firma čeká na výsledek vyšetřování

"Vzhledem ke stále probíhajícímu vyšetřování této události nejsme oprávněni poskytovat jakékoliv informace," napsal nám v e-mailu Aleš Havlík ze společnosti Sellier & Bellot.

Prohlášení města Vlašim

Na webu města se objevila informace, že starosta Luděk Jeništa byl o události informován od hasičského záchranného sboru.  Vyslal hlídku městské policie k hlavní bráně Sellier & Bellot, pro případné omezení dopravy. Dále se spojil s vedením Sellier & Bellot a byl ujištěn, že jde o lokální mimořádnou událost, kdy město Vlašim jako takové a jeho obyvatele nejsou nijak ohroženi.

Klíčová slova: