Podpora pro OSVČ bude až do června, dostanou pětistovku na den

Doposud měli OSVČ nárok na 25 tisíc korun za období od 12. března do konce dubna
 

Vláda projednala další sérii opatření k současné epidemii nového typu koronaviru. Živnostníci a podnikatelé zasažení pandemií budou dostávat jednorázový příspěvek 500 Kč denně i po 30. dubnu. Kabinet schválil také návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o 500 korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších 200 korun.

Živnostníci a podnikatelé postižení opatřeními kvůli šíření koronaviru budou dostávat jednorázový příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Návrh schválila vláda, informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová. Návrh zákona, který ještě musí projednat Parlament a podepsat prezident, umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele. Vláda s nimi zatím počítá do 8. června. Podmínky programu Pětadvacítka se podle dřívějšího vyjádření ministryně nemění, ale podnikatelé musí předložit nové čestné prohlášení.

Od 9. dubna mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem žádat za období od 12. března do 30. dubna o příspěvek 25 000 korun, tedy 500 korun denně. O příspěvek je již nyní možné požádat do 29. června. Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700 000 OSVČ.

Zvýší se platby za státní pojištěnce

Návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o 500 korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších 200 korun vláda na zasedání schválila. Potvrdil to premiér Andrej Babiš. Letos stát za každého pojištěnce odvádí 1 067 korun měsíčně. Zvýšení plateb by znamenalo letos růst státních výdajů o 20 miliard korun, v roce 2021 o 50 miliard korun. Návrh zákona, který předložilo ministerstvo zdravotnictví, projedná Sněmovna.

Na konečném růstu výdajů se ale může projevit i vývoj na trhu práce, kde podle analytiků hrozí kvůli epidemii koronaviru a následnému ekonomickému propadu propouštění. Pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát, je zhruba 5,9 milionu, jde o děti, seniory, nezaměstnané nebo vězně.

KAM DÁL: Všude dobře, v Chorvatsku nejlépe. Na cestu k moři jedině bez zastávky, nikde jinde nás nechtějí.