Policie varuje před krádežemi kol v Posázaví

 

Volně odložená i řádně uzamčená kola na Benešovsku brali zloději v uplynulém měsíci ve dne i v noci. K případům odcizení docházelo v Mokré Lhotě, Nespekách, Čerčanech, Týnci nad Sázavou i dalších místech. Policisté majitelům radí, aby svá kola opatřili bezpečnostním zámkem, zaregistrovali do databáze a raději je nenechávali bez dohledu. 

Před restaurací nebo u dětského hřiště zůstala ponechaná kola bez uzamčení a stala se tak snadnou kořistí nenechavců. V jednom případě přišel cyklista i o brašnu s doklady a penězi. Jindy zase zloději vnikli na soukromý pozemek, kde kradli kola z garáží a zahrad. Před nádražím v Čerčanech došlo ke krádeži, přestože kolo bylo zajištěné lankovým zámkem. Jinde zas pachatelé násilím překonali zabezpečovací tyč na střešním nosiči a odcizili tak dvě horská kola.

Policisté z oddělení prevence doporučují, aby kola nebyla v žádném případě ponechaná volně. Lépe je zvlášť opatřit zámkem i kola v uzamčených objektech. V případě vyjížďky, aby jeden ze skupiny cyklistů odstavená a uzamčená kola hlídal. 

Pro případ krážede je třeba být připraven a mít uschovány doklady o nákupu, výrobní číslo a případně fotografii. Pokud k odcizení dojde, je vhodné to ihned oznámit Policii ČR.

Je možné také využít některou z databází, které se snaží zabránit obchodování s kradenými koly. Ve spolupráci s městskou policií a cyklistickými prodejci je provozován registr CEREK, jednoduchá a bezplatná je registrace v databázi Kradená kola.

Klíčová slova: